Babet mi topuklu mu?

Babet mi topuklu mu?

Avustralyalı bilim adamlarının yaptıkları bir çalışmaya göre; sürekli yüksek ökçeler üstünde duranlar, arada düz ayakkabı giydiklerinde yaralanma riski alıyor.

Yüksek topuklar, modanın vazge­çilmez parçası. Ama yine aynı topuk­lar, kadınlar için bir çeşit işkenceye de dönüşebiliyor. Uygulamalı fizyoloji dergisi Journal of Applied Physiology de, kısa bir süre önce, Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının bu konuda yaptıkları bir araştırmaya yer verdi. Araştırma için dokuz kadın, iki yıl süreyle, haftada en az 40 saat boyunca 5 santimetrelik topuklu ayakkabılar giydi. Bu dokuz kadın, yine iki yıl boyunca haftada 10 saatten daha az süre topuklu ayakkabı giyen 10 genç kadınla karşılaştırıldı. Araştırmada, her iki deney grubunun da bacak kaslarının hareketleri ve ref­leksleri incelendi. Topuklu ayakkabı giyenlerin ayakları sürekli bükülü vazi­yette ve parmakları yukarıyı gösterecek şekilde duruyor. Baldırlarındaki kaslar giderek kısalıyor. Kısalan baldır kasları, mekanik zorlanmaya sebep oluyor. Bu da kas yorgunluğuna yol açıyor. Kasta­ki zorlanmanın fazlalaşması yaralanma riskine davetiye çıkarıyor. Ökçeliden düz ayakkabıya geçmek de yaralanma tehlikesini artırıyor. 

Yüksek Topuk Bel Ağrıtır

Babetler rahat görünebilir ama düz ve içinde hiçbir destek yok. Kavis çöktüğü anda ağrı başlıyor. Babet içinde hiçbir destek olmadığı için gün içinde çabuk yorulma, bel ve diz ağrısı yapıyor. İnce topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar ise en rahatsız ve sağlık için zararlı ayak­kabı türü.

Topuk yükseldikçe yük tekrar dize ve bele dönüyor, diz ve bel ağrısı gelişiyor. Dolgu topuklu diye tanımlanan ayakkabı türü ideal ayakkabı tanımına yakın.

İdeal ayakkabı tarifi; önü yuvarlak ve geniş. Mümkünse bağcıklı, topuğu da 5 ila 10 pont yüksekliğinde olması lazım.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim  Muğrabi

Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 1970 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine ABD'nin Idaho şehrinde spor yaralanmaları, diyabetik ayak ve ayak bakımı üzerine çeşitli kurs ve eğitimler almıştır.  2003-2004 yılları arasında New York Hospital for Special Surgery'de 'halluks valgus' ve 'tibialis posterior tendon yetersizliği' konularında çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Selim MUĞRABİ, 2007 yılı Ocak ayına kadar İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji departmanında ayak-ayak bileği problemleri üzerine başarılı çalışmalar yapmıştır. Türk Ortopedi v ...

Etiketler
Topuklu ayakkabı
Op. Dr. Selim  Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube