Ayrıntılı ultrason aynı zamanda detaylı ultrason veya ileri düzey ultrason olarak adlandırılır. Halk arasında 4 boyutlu ultrason yada renkli ultrason olarak bilinmektedir. Ancak 4 boyutlu ultrason veya renkli ultrason detaylı ultrason anlamına gelmez. 4 boyutlu ultrason ayrıntılı ultrason değerlendirmesinin bir parçası olarak kullanılabilir. Ancak şart değildir. Bebekteki bazı anomaliklerin değerlendirilmesinde faydalı ek bilgiler verebilir.
Renkli ultrason olarak adlandırılan da genellikle doppler ultrasondur. Doppler ultrasonda bebekle ilgili değişik damarlardaki kan akım değişiklikleri incelenir.
Ayrıntılı ultrasonu bu eğitimi almış uzman doktorlar, genelde radyologlar yada kadın doğum uzmanı olup perinatoloji eğitimi almış uzmanlar yapar. 4 boyutlu ultrason ve renkli ultrason ise tüm kadın doğum uzmanlarının muayenehanelerinde mevcuttur. Sadece 4 boyutlu ultrason yaptırmak istiyorsanız 3. Aydan itibaren herhangi bir gebelik haftasında yaptırabilirsiniz.
4 boyutlu ultrason ile ailelere bebeğin yüzü, elleri ve ayakları daha güzel görünür. Ancak iyi görüntü alınabilmesi için bebeğin pozisyonunun uygun olması ve amnion sıvısının yani suyunun yeterli olması gerekir.
Ayrıntılı ultrason 18-24 hafta arası yapılabilir. Bazı ciddi anormallikler 12-13. haftadan itibaren görülebilir. Ancak tüm sistemlerin detaylı incelenebilmesi için en ideal hafta 18-22 haftalar arasıdır. İlerleyen haftalarda da anormal bir durum gelişebilir. Bunlarda da daha ileri haftalarda detaylı ultrason ile değerlendirme yapılabilir.
Ayrıntılı ultrasonda(Detaylı Ultrason) nelere bakılır?
Ayrıntılı ultrasonda baştan başlanarak tüm organlar sistematik bir şekilde incelenir. Beyin yapıları ve boşlukları, kalp yapısı ve boşlukları, iç organlar, kollar ve bacaklar, omurga ve diğer tüm sistemler dikkatli bir şekilde incelenir. Detaylı ultrasonda kalbin dört boşluğu ve damar çıkışları incelenir. Bunlar normalse %60-70 kalple ilgili bir sorun yok demektir. Ancak kalbin daha ileri değerlendirilmesi fetal ekokardiyografi olarak adlandırılmaktadır. Bu inceleme pediatrik kardiyologlar veya perinatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Detaylı ultrasonda bebekte anormalliklerin tamamı saptanamayabilir. Küçük anormallikler bu işin uzmanları tarafından dahi görülemeyebilir. Ayrıntılı ultrason ile anormalliklerin yakalanma oranı %70-90 arasındadır. Detaylı ultrasona girdim bebeğimde hiçbir anormallik çıkmayacak düşüncesi yanıltıcı olabilir.
Ayrıntılı ultrason (Detaylı Ultrason) gerekli midir?
Detaylı ultrason her gebelikte yapılması gereken bir testtir. Sadece riskli gebeliklerde değil tüm gebelerde yapılması önerilmektedir. Detaylı ultrasonda bebekte yaşamla bağdaşmayan bazı ağır anormallikler tespit edildiğinde kadın doğum uzmanınız yapılacaklar konusunda sizi bilgilendirecektir. Detaylı ultrasonun gebelikte hiçbir şekilde tahliye düşünmeyen çiftlerde bile yapılması gereklidir. Çünkü bazı anormalliklerde daha doğum anında çocuğa müdahale etmek gerekecektir. Her müdahale her hastanede yapılmamaktadır. Ayrıntılı ultrason böyle bir durumun varlığının önceden bilinmesini sağlayarak, uygun hastanede gerekli önlemler alınarak doğum yaptırılmasını ve bebeğin yaşama şansının artmasını temin edecektir.
Ayrıntılı ultrason (Detaylı Ultrason) nasıl yapılır?
Ayrıntılı ultrason 18-24 haftalar arasında bakılacaksa karından bakılmaktadır. Ancak bazen gebeliğin ilk 3 aylık döneminde ciddi anormallik şüphesi olan bebeklerin değerlendirilmesinde transvajinal yoldan ultrason bakılabilir. Bu tercih gebelik haftasına ve bakılacak anomalinin tipine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıntılı ultrason randevusu için kadın doğum uzmanınız sizi yönlendirecektir. Ayrıntılı ultrason için aç karna yada idrara şıkışık olmanıza gerek yoktur.
Ayrıntılı ultrason bakılması 30-45 dakikalık bir zaman almaktadır. Çoğul gebeliklerde bu süre daha da uzayabilir. Bakılması bittikten sonra raporlanması 5-10 dakika sürmektedir. Detaylı ultrason raporunu ve ultrason fotoğraflarınızı aldıktan sonra kadın doğum uzmanınız tarafından değerlendirilecektir.
4 boyutlu ultrason görüntüleri nasıldır?
4 boyutlu ultrasonda bebeğinizi hareket ederken dahi anlık olarak video şeklinde seyredebilirsiniz. Ultrason cihazları bu görüntülemenin kısa bir bölümünü kaydeder. 3 boyutlu ultrasonda ise eş zamanlı olarak bebeğin hareketlerini göremezsiniz. Önce bebeğin görüntüleri taranır daha sonra ultrason cihazı tarafından görüntüler birleştirilerek hareketli görüntü haline getirilir.
4 boyutlu ultrasonun belki hayati gibi görünmese de aslında en önemli avantajlarından biri, anne ve baba adaylarının doğmamış bebeklerinin gerçek görünümünü görmeleri ile normalde doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağların daha önceden oluşmasıdır.