Ayak ve ayak bileği çıkıkları

Ayak ve ayak bileği çıkıkları

Ayak Çıkması

Ayağın çıkıkları yaygın görülmez fakat potansiyel olarak sakatlayıcı yaralanmalar sınıfındandır. Yaralanmanın mekanizması basit düşmelerden motorlu araçlara kadar değişebilir. Ayak kompleks bir yapıya sahiptir ve yaralanmalar genellikle sürekli olarak muhtelif yaralanma geçiren hastalarda meydana gelir.

Ayağın Anatomisi

Ayak 26 kemik ve 57 eklemden oluşur. Ayak 3 anatomik ve işlevsel bölgeden oluşur. Ayağın arka tarafı topuk kemiği ve aşık kemiğinden (ayak bileği, talus) oluşur. Orta ayak sandal kemiği, kübik ve 3 adet kuneiform içermektedir. Ön ayak ise 5 ayak tarağına ait kemik (metatarsal) ve 14 parmak kemiği içermektedir.

Ayak ayrıca çok sayıda kemikleşmeye yardımcı olan merkezlerde bulunmaktadır. Bu merkezler bazen yanlışlıkla yaralanma olayları ile kopabilir. Pürüzsüz bir kortikal yüzey ve ilişkili yumuşak doku ödemi eksikliğinin bulunması bu normal varyantların kırıklardan ayırt edilmesine yardımcı olur.

Arka ayak ve orta ayak arasındaki eklemler, Midtarsal veya Chopart eklemlerdir. Bu eklemler talonaviküler ve kalkaneoküboid eklemlerdir. Orta ayak ve ön ayak arasındaki eklemler Lisfranc eklem olarak adlandırılır ve 5 tarsometatarsal eklemden oluşur.

Talus (aşık kemiği, ayak bileği) ve kalkaneus (topuk kemiği) arasındaki subtalar eklem, arka ayakta dönme ve ters dönme türü yaralanmaların meydana geldiği kısımdır. Ön ayağın içe ve dışa çekilmesi öncelikle midtarsal eklem tarafından yapılır. Esnetme ve uzatma hareketlerini ise öncelikle metatarsofalangeal ve interphalangea eklemleri sağlar.

Ayak Çıkması Belirtileri Neler Olabilir?

Ayak ekleminde bir çıkma meydana geldiğinde genellikle aşağıdaki belirtiler görülmektedir;

Eklem ya da onun ötesinde uyuşma veya karıncalanma

Özelikle eklemi kullanmaya çalıştığınızda yoğun acı

Şişme ve morarma

Hareketlerin sınırlanması

Şekilsizlikler

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Ayak ve ayak bileği çıkıkları
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube