Hastalarımız en sık şikayet ettiği konular
-Tırnak Mantarı
-Tırnak Batması
-Nasır Tedavisi
-Diyabetik Ayaklar
-Topuk Çatlakları
TIRNAK MANTARI
Mantarlar önce derinin dış tabakasına, buradadan da tırnağa yerleşir. Bu durum da tırnağın mantar enfeksiyonu ile sonuçlanır
Neden Olur?
Kronik hastalıklar(Şeker Hastalığı, böbrek hastalıkları) sebep olabilir. Nemin yüksek olduğu durumlar, yüksek sıcaklıklar ve havuz gibi ortamlarda da rahat yayılım gösterir. Tırnak mantarı bir tırnağa bulaştıktan sonra diğer parmaklara da yayılım gösterebilmektedir. Kişi temizliğine dikkat etmez ise diğer ayağa da sıçraması mümkündür. Çok az rastlansa da tırnakta oluşan mantarlar başka birisine de bulaşabilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Bir çok neden sayılabilecek olsa da en sık görülen belirtilerin arasında tırnakta oluşan sarı ve yeşil lekeler, tırnağın kahverengi renge dönüşmesi, tırnakların üstünde oluşan pullanma, tırnağın gereğinden fazla sertleşmesi ve kalınlaşması tırnakta oluşan şekil bozuklukları gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin biri veya birden çoğu kişi de sıklıkla farklı şekiller de görülebilir.
Teşhis ve Tedavi
Tırnak mantarı teşhisi Dermatologunuz tarafından şüphelenilen tırnaktan alınan bir miktar tırnak örneği ile mikroskop altında bakılarak konulur. Tedavisi yine dermatoloğunuzun uygun gördüğü ilaç, krem, lazer uygulamaları ve solusyonlardır.
Tırnak Batması
Tırnak batmasının birden fazla sebebi vardır. Bazen şekil bozukluğu, bazen yanlış ayakkabı seçimi, bazen genetik yatkınlık, bazen yanlış kesim, bazen de bir sebep bulunamayabilir.
Belirtileri
En fazla baş parmak tırnağında; kendini tırnağın yanlara batması sonucu olan ağrı, şişlik, kızarıklık ve doku büyümesi şeklinde gösterir.
Tedavi
Öncelikle Dermatologunuzun muayenesi sonucu nasıl bir tedavi şekli izleneceğine karar verilir. Eğer batma hafif dereceli ise tırnak ile dokunun arasına steril tampon yerleştirilir ve tırnağın havalanması sağlanır. Batık ilerlemiş şişlik, kızarıklık yani enfeksiyon var ise tamponun yanı sıra antibiyotik tedavisi ve kremler de kullanılır. İleri seviyede ise tırnağın sadece batan kısmı yani tırnak kenarı ince şerit halinde kesilerek çekilir. İlaçlı müdahale ile de yeniden o kısımdan tırnak çıkması engellenir. Doku büyümesi olan alana da koter ile kesi yapılarak müdahale edilir. Hasta tamamen rahatlatılır.
Nasır
Cildimizde sürtünme ve basınca maruz kalan noktaların tahriş olmasını, zarar görmesini önlemek amacıyla, derinin kendi kendine kalınlaşıp mevcut bölgeyi koruma altına almasıdır.
Sebepleri
Yanlış ayakkabı seçimi
Topuklu ayakkabılar
Basmadaki bozukluklar
Çekiç parmak, pençe parmak gibi bozukluklar
Yalın ayak yürümek
Ayakta ortopedik problemler (düz tabanlık, yüksek kavis gibi)
Ayağın fazla kemikli oluşu
Teşhis
İlk belirtileri, mevcut bölgedeki keskin ağrı ve ortalarında hassas noktası bulunan sarımtırak ölü dokuyla sarılmış oluşumlardır. Bunun yanında hiçbir belirti vermeyen ağrısız nasırlar da olabilir. Hafif olan nasırlarda baskı ortadan kalktığında ağrı da kaybolur. Daha derin ve yerleşmiş nasırlarda hissedilen ağrı çok daha büyük olur. Ağrı ile birlikte bölge de kalınlaşma da devam eder. Nasırlar büyük risk taşımasa da ağrılı oldukları için tedavi gerektirirler.
Tedavi
En başta nasır oluşumuna sebep olan basınç veya sürtünme ortadan kaldırılmalıdır. Mevcut doku ….yardımıyla temizlenir. İşlem tekrarlanabilir ve seans sayısına nasırın durumuna göre Dermatologunuz karar verir.Genellikle ağrı ilk seansın sonrasında büyük ölçüde ortadan kalkar ve günlük hayata dönülebilir.
Diabetik Ayaklar
Diyabet maalesef ki organlarda birçok hasara sebep oluyor. Bunlardan birisi de ayaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar. Diyabetik hastada görülen ayak yarası hastalığının ileri düzeye ulaştığının da göstergesi sayılabiliyor ve özel bakım gerekiyor.
Diyabet; tırnak batması, nasır gibi ayak rahatsızlıklarının şiddetini artırabildiği gibi hiçbir şikayet yokken de yara ile kendini gösterebiliyor.Hastalık sebebi ile de iyileşemiyor ve şikayet büyüyerek devam ediyor.
Tedavi
Öncelikle yarayı farkeden diyabetli hasta hastalığı süresince takipli olduğu iç hastalıkları hekimine başvurmalı. Ardından yaralarının bakımı konusunda Dermatologundan yardım almalıdır.
Topuk Çatlakları
Topuklarda çatlak çok sık görülen ayak sağlığı problemlerindendir. Çatlaklar derinleştikçe ayakta kalmaya ve baskıya bağlı ağrıyla da kendini gösterebilir.
Nedenleri
Aşırı Kilolar
Uzun Süre Ayakta Kalma
Arka Kısmı Açık Ayakkabılar
Diyabet
Cilt Kuruluğu
Cilt Hastalıkları (sedef, egzema gibi)
Tedavi
Dermatoloğunuzun muayenesi sonucu şikayetin derecesine göre tedavi programlanır. Ayaktaki sertleşmiş dokunun alınması gerekebildiği gibi ilaç tedavileri de yeterli olabilmektedir.