Ayak bölgesi ağrıları

Ayak bölgesi ağrıları

Ayak bölgesi burkulmaları,
Topuk dikeni ve plantar fasiit,
Aşil tendinit,
Stres (yürüyüş) kırıkları,
Morton nöroması,
Halluks valgus,
Tarsal tünel sendromu,
Sudeck atrofisi

Ayak bölgesi burkulmaları

Ayak bileği, kendisini oluşturan kemiklerin ve bağların düzeninden dolayı yapısal olarak çok güçlüdür. Buna rağmen vücudun tüm yükünü taşıması nedeniyle burkulmalarda yaralanan başlıca bölgedir. Ayak bilek burkulmalarının en sık görülen şekli içe dönerek olan yaralanmalardır.

Bu çeşit yaralanmalarda talofibular, tibiofibuler ligament ve ayağın yan ligamentlerinde zedelenmeler ve yırtılmalar olur. Daha nadir görülen ayağın dışa dönerek burkulmalarında iç deltoid ligament zedelenmeleri görülür.

Ayak bilek burkulmalarında akut dönemde bandaj ile istirahate alınır fakat eklem hareketinin en kısa sürede başlatılması gerekir. Çünkü uzun süre istirahat bu bölgedeki kas ve ligament yapısında zayıflamalara yol açar. Kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar ve yaralı bölgeye yapılan kortizon enjeksiyonu ağrıyı kısa süreli azaltsa da, aslında yumuşak dokuların iyileşme sürecini bozarak ve kıkırdak yıkımını hızlandırarak uzun süreli işlev kaybına, ayak bilek stabilitesinin bozulmasına ve daha sonrasında kronik ağrıların ve sık sık ayak bilek dönmelerinin oluşmasına sebep olur.Tamamlayıcı tıp tedavi yaklaşımında hasta en kısa sürede harekete teşvik edilir. Ayak bileğinin onarımını tamamlamak için tasarlanmış özel egzersizler düzenlenir.

PROLOTERAPİ ve PRP tedavileri ile ayak bilek ekleminde zedelenen ve yırtılan ligamentlerde kanlanma artar, kollajen sentezi sonucu doku tamiri ve iyileşme sağlanır. Ligament tamiri ile ayak bileği stabilizasyonu sağlanır ve iyileşme olduğu için hastanın ağrısı düzelerek, eklem normal hareketini tekrar kazanır.

PROLOTERAPİ ve PRP uygulamaları ile tendon ve ligamentlerin tamiri ve ayak tabanındaki plantar fasianın sağlıklı gerginliğine kavuşturulması sağlanır. Topuk dikeni, plantarfasiit, aşil tendiniti, pes planus (düz tabanlık), stres (yürüyüş) fraktürleri, morton nöroması, halluks valgus, spor zorlanmaları, osteoartroz, tarsal tünel sendromu, sudeck atrofisi gibi ayak ve ayak bileği ağrıları yapan durumlarda oldukça başarılı tedavi seçenekleridir.

Topuk dikeni

Topuk altında ve ayak tabanında görülen en sık ağrı sebebidir. Plantar fasia ayak kavisinin oluşumunu ve ayağın şok emici olarak görev yapmasını destekleyen, ayak tabanı boyunca uzanan gergin lastik kıvamında bir banttır.

Ayak tabanı ağrıları genelikle ‘plantar fasianın tekrarlı küçük travmaları sonucu oluşur.

Aynı zaman da aşırı yüklenmeler topuk kemiğinde büyümeye (topuk dikeni), bunun sonucunda da büyüyen kemiğin ayak tabanındaki yapıları zedelemesine yol açar.

Günümüzde topuk dikeni ( epin calcanei) ve plantar fasiayanın enflamasyonu (plantar fasiit) ayak tabanı ağrılarının büyük bölümünün nedeni olmaktadır. Topuk dikeni plantar fasiaya aşırı yüklenmenin sonucudur. Genellikle uzun süre ayakta kalan, yanlış ayakkabı kullanan, ayak tabanına aşırı yüklenmeye yol açan aktiviteler yapan ya da ayak yapısında bozukluk olanlarda görülür. Bu rahatsızlıklar Proloterapi ve PRP ile plantar fasia denen ayak tabanını destekleyen yapının normal gerim bütünlüğüne kazandırılması sağlanarak artık rahatlıkla ve kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

AşilTendinit

Aşil tendonu vücudumuzun en güçlü tendonu olup baldır kaslarını topuğa bağlar. Yürüme ve koşma sırasında topuk kemiğini yukarı kaldırma görevi vardır.Uzun süreli zorlayıcı şekilde ayakta kalma, yürüme ve koşma aşil tendonona yük bindirerek aşil tendinitine yol açar. Aşil tendonu boyunca ağrı ve şişlik görülür. Hastanın fizik muaynesinin ardından MRI tetkiki ile değerlendirilir. Tendonun kemiğe tutunduğu entesis bölgelerine yapılan Proloterapi ve PRP uygulamaları ile tendonun iyileşmesi ve güçlenmesi sağlanır. Klinik iyileşme sağlandığından hastanın ağrısı düzelir.

Stres (yürüyüş) kırıkları

Stress veya yorgunluk kırıkları ayağın 2. ve 3.tarak kemiklerinde ve topukta görülebilir.Uzun aradan sonra hazırlıksız spor, koşma veya uzun süre ayakta kalma nedeniyle gelişebilir. Grafi ile tespit edilemeyen durumlarda tanıda MRI tetkiki kullanılabilinir. Proloterapi ve PRP uygulamaları stress fraktürünün hızlıca kaynamasına yardımcı olur.

Morton nöroması

Genellikle bayanlarda uygunsuz ayakkabı ve topuklu giyme nedeniyle ayakta 3. ve 4. tarak kemikleri arasında gelişen çok ağrılı bir tablodur. Ayakta sinirlerin etrafındaki bağ dokusunun genişlemesi ve iltihaplanması ile özellikle ayakkabı giyildiğinde artan ve çıkarılınca azalan ağrı, yanma, karıncalanma, huzursuzluk hissi ve duyuda bozulma şeklindeki klinik tabloyla görülebilir. Proloterapi ile sinirlerin etrafındaki bağ dokusunun genişlemesi ve iltihaplanması düzeltilerek ağrının geçmesi sağlanır.

Halluks valgus

Ayak aksına paralel, düz durması gereken ayak başparmağının, ikinci parmağa, diğer bir deyişle ayak dış tarafına doğru yön değiştirmesidir. Bu durumda, ayak başparmağının biraz yukarısında bir şişlik (bunyon) oluşur. Halluks valgus deformitesi gelişimine birçok hastada dar, ön kısmı sivri ayakkabıların uzun süre giyilmesinin yol açtığı ileri sürülmektedir. Bunun yanı sıra ailesel yatkınlıkta önemlidir.

Halluks valgusta proloterapi ile birçok hastada başta ağrı olmak üzere şikayetlerde gerileme görülebilmektedir. Hastanın ayağının rahat edeceği ayakkabı kullanımı; Ayakkabıların yeterli genişlikte olması, ön tarafa doğru sivrileşme göstermemesi önemlidir. Parmak arası makara yada Halluks valgus gece atellerinin de ayak başparmaktaki ağrıyı azaltmaya katkısı olur. İlerlemiş tablolarda cerrahi tedavi ile deformitenin düzeltilmesi gerekebiir.

Tarsal tünel sendromu

Topuk ile ayak bileğinin iç tarafında (iç maleol) arasındaki dar bir kanaldan geçerken sinirin sıkışması sonucu görülen; topukta ve ayak tabanının da yanıcı tarzda ağrı ve hassasiyet ile kendini gösteren klinik bir tablodur. Sıkıştığı kanalda sinirin üzerine refleks çekici ile vurulduğunda sinir hattı boyunca ağrı ve elektriklenme hissedilir. Nöral terapi ve nöroproloterapi ile bacağın dolaşımının düzenlenmesi ve kanal boyunca sinirin tamir edilmesi yüz güldürücüdür. Ayrıca bağların kemiğe tutunma noktalarından uygulanan proloterapi sayesinde kanalın üstündeki bağların uygun gerginlikte ve dengede olması sağlanır. Böylece alttaki sinir sıkışmaz.

Sudeck atrofisi

Refleks sempatik distrofi sendromu, ayak-ayak bileğinde şiddetli ağrı, şişlik ve otonomik disfonksiyon ile karakterize bir rahatsızlıktır.Genellikle kırık veya travma sonrası ortaya çıkar ve hızlı ilerler. Tedavide nöralterapinin otonom disfonksiyonun düzenlenmesinde önemli bir yeri vardır. Nöroproloterapi ile de ağrıyı arttıran kapsaisin reseptörlerinin azaltılması ile ağrı azaltılır. Böylece ağrının tetiklediği eklem hareket kısıtlılıkları, şişlik ısı artışı gibi bulgular da geriler. Eklemin ağrısı düzeltilerek kısıtlılık tedavi edilir.

Bu makale 14 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya

1998’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2004 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığını aldı. Tamamlayıcı tıp metodlarıyla ilgili özel uzmanlık alanları Proloterapi, Nöralterapi , Akupunktur, Ozon Terapi, Mezoterapi ve PRP’dir. 2007 Gazi Üniversitesi Akupunktur Eğitim Programına katıldı. Akupunktur Eğitim Sertifikasını aldı. Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Mezoterapi kursuna katıldı. European Cooperation of Medikal Ozone Societies, Ozon terapi eğitimi aldı. 2008 Bilimsel Tamamlayıcı Tıp ve Regülasyon Derneği Detoksifikasyon – Şelasyon Eğitimi ve Kulak Akupunkturu eğitimlerini tamamladı. 2009 2006 yılında başladığı Nöralterapi eğitimini 2009′ da tamamladı. Huneke’ye Göre Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği mezuniyet ser ...

Etiketler
Ayak bileği
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube