Doktorsitesi.com

Atom tedavisi ve gebelik

Prof. Dr. Levent Kabasakal
Prof. Dr. Levent Kabasakal
9 Ekim 20091911 görüntülenme
Randevu Al
Atom tedavisi ve gebelik

Kural olarak gebe hastalara radyoiyot tedavisi uygulanmaz. Çünkü verilen radyoiyot plasentadan çocuğa kolaylıkla geçer. Kadınlarda Tiroid kanserlerinin %80’ni doğurganlık dönemi olan 15 ile 45 yaşları arasında görülür. Ancak tiroid kanserleri agresif tümörler değildir. Bu nedenle tedavi için gebeliğin bitimine kadar beklenebilir. Gebeliğin sonlanması ile tedaviye devam edilebilir.

En büyük problem gebe olduğunu bilmeyen veya gizleyen hastalardır. Gebelik halinde radyoiyot tedavisinin uygulanması bebeğin aldığı doz hesabı yapılır. Fötüsün (cenin) aldığı radyasyon dozu yüksek ise gebelik sonlandırılır.

Radyoiyot tedavisinden sonra gebelik için bekleme süresi belirgin değildir. Çeşitli organizasyonlar 4 ay ile 12 ay arasında değişen çeşitli sürelerde bekleme dönemi önermektedirler. Ancak bu konuda çok güvenilir bir bilimsel veri de yoktur. Uluslararası Radyasyondan Korunma Komitesi (International Comission for Radiation Protection (ICRP)) 2004 yılında yayımladığı raporda (ICRP-94) tedavi sonrası bekleme süresinin 4-6 ay olmasının yeterli olduğunu söylemektedir. Bu bekleme süresi radyasyonun etkilerinden çok hastalığın tedavi edilip edilmediğinin anlaşılabilmesi ile ilgilidir. Yapılan çalışmalar hipertiroidi ve tiroid kanseri tedavisi için uygulanan radyoiyot tedavisinin doğurganlık ve bebekler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir.

Gene kural olarak radyoiyot tedavisi emziren kadınlara da verilmez, çünkü radyoiyot sütle kolaylıkla çocuğa geçer. Tedavi için emzirmenin durdurulmasından 2-3 hafta sonraya kadar beklenmelidir.

Etiketler

GebeAtomAtom tedavisiRadyoiyotAtom tedavisi sonrası

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Levent Kabasakal

Prof. Dr. Levent Kabasakal

Prof. Dr. Levent KABASAKAL, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda yapmış ve Nükleer Tıp Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır