Atfl (anterior talofibular ligament yaralanmaları)

ATFL Yaralanmaları Sebebi, Tedavisi ve Merak Edilenler

Atfl (anterior talofibular ligament yaralanmaları)
ATFL yaralanmaları, lateral ligaman kompleksinin anatomik yapısı nedeniyle ayak bileğinin inversiyon yaralanmalarında en sık yırtılan bağ  ATFL, sonrasında ATFL+Calcaneofibular Ligament kombine yırtığı ve en az sıklıkla Posterior Talofibular Ligament yırtığıdır.

YARALANMA TİPLERİ

Evre1: Ligamentte makroskopik yırtık olmadan gerilme ve uzama olur, ancak eklem stabildir.
Evre2: Makroskopik olarak parsiyel yırtıkla beraber az veya orta derecede instabilite bulunur.
Evre3: Ligamanın total yırtığı vardır.Bu yaralanma tipine genellikle peroneal tendonlar ve bazen sinir lezyonu eşlik eder.

TEDAVİ:

Faz1: Koruma, istirahat, buz, elastik bandaj uygulanır.
Faz2: 3 hafta sonraki dönemdir. Germe ve güçlendirme egzersizleri yaptırılır.
Faz3: 4-8 hafta sonraki dönemdir. Propriosepsiyon egzersizleriyle motor koordinasyonun tekrar kazanılması, fonksiyonel kondisyon ve dayanıklılık çalışmasından ibarettir.

Bu makale 16 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Utku Kaya

Fzt. Utku Kaya ;İstanbul Okan Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Öğrencilik dönemimde “Whole Body in Different Frequencies Muscle Features of Vibration Training Quick Answers Created 2019” ve “Diabetes-Induced Adhesive Capsulitis : The Role of Radial Extracorporeal Shock Wave Therapy On The Shoulder Muscles Mechanical Properties 2019” projelerinde asistanlık yaptım ve “Kas Özellikleri Üzerinde Cinsiyet Değişkeninin Rolü (The Role of The Gender Variable on Muscle Traits)” adlı bildirim ile 2019 yılında Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen Öğrenci Kongresi’nde üçüncülük ödülü kazandım. Mezuniyetimin ardından özel çocuklarla bir yıl boyunca çalıştım ve ardından Voleybol Efeler Ligi ekiplerinden İnegöl Belediyespor’da göreve başladım. Play-Off başarısıyla biten bir sezonun ardından Bursa Büyükşehir ...

Fzt. Utku Kaya
Fzt. Utku Kaya
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube