Asperger sendromu hakkında

Asperger sendromu hakkında

Asperger, aşağıdaki belirtileri bu bozukluğun tipik belirtileri olarak sınıflamaktadır. Göz göze temasın az, yüz ifadesinin ve ses tonunun sınırlı olması, sosyal içe çekilme ve yaşıt ilişkilerinde azlık, duyguları anlamada güçlük, stereotipik aktarım ve davranışlar, bilgiçlik taslayan konuşma biçimi, karşılıklı iletişim ve hayali oyunda sınırlılık, zihinsel takıntılarla donatılmış olma, rutinlere esnek olmayan bir biçimde yönelme ve nesnelerin yineleyici kullanımı. Asperger, bu hastalığı ilk tanımladığında kendini çevreden tümüyle izole etme ve kabuğuna çekilme eğilimi içeren bu sendromun daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü gözlemlemiştir. Aşırı entellektüalizasyon, normal çocuklarda görülen çevreye karşı gösterilen safça ilgisizliğin ardından çevreyi süzen gözlerin olmaması bu çocuklarda görülmektedir. Ciddi, derin düşünceli, bencil, aşırı içe dönüktürler.

Zamanından önce olgunlaşmış görünürler. Bakışları boş ve uzaklarda belirsiz bir yere çevrilidir ne işitsel, ne de görsel uyaranlara yönelmez. Buna karşın bu çocuklar çevrelerinde olup biten her şeyin farkındadırlar. Konuşmalarda duygusal ifade bulunmaz ve tek düzedir. Konuşmalar bazen fısıltı halinde, bazen de bağırma biçimde olabilir. Konuşmanın genellikle dikkati çekecek kadar erken oluşu ve süratle düzgün bir konuşma haline gelişi ayırıcı özellikler arasındadır. Bu çocuklar, hantaldırlar. Beden hareketleri uyumsuz ve kabadır.

Zeka genellikle orta, bazen ortanın üstünde , nadiren de ortanın altındadır. Özel konular üzerine yönelir. Genel bilgiden çok, abartılmış ve belirgin bir konuya yöneltilmiştir. Böylece sıklıkla bilgi deposu, kolleksiyonculuk eğilimi, ezbercilik v.b. gelişir. Bir kısım zekaca geri olan Aspergerliler otomatikleşmiş bellekleriyle dikkat çekerler. Örn, bütün yolcu gemilerinin adlarını  sayabilir ya da “takvim çocuğu “ olarak geçmişteki ve gelecekteki bütün önemli tarihleri söyleyebilirler. Okul döneminde zorlanırlar; çünkü kendine özgü sürekliliği olan öğrenme yöntemlerine dikkatlerini veremezler. Aspergerliler sorunlarına kendi açılarından bakarlar, sentez yapamazlar.

Bu makale 2 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek

Uzm.Dr M.Süleyman Atabek, 14 Eylül 1969 tarihinde Sakarya’nın Hendek İlçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Bursa Çekirge Çocuk Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan almış ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı  olmuştur. 2002-2009 yıllarında Bursa Çekirge Çocuk Hastanesi’nde, 2009-2011 yıllarında Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nde Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı olarak çalıştı. Mesleki çalışmalarına 2011 yılından beri özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Evli, iki çocuk babası ve orta düzeyde İngilizce bilmektedir.  Hipnoz, psikanalitik psikoterapi, bireysel ve grup terapisi, aile terapisi ve oyun terapisi birikim ...

Etiketler
Asperger sendromu
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek
Uzm. Dr. M. Süleyman Atabek
Bursa - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube