Aşılama tedavileri!!

Aşılama tedavileri!!

İnfertil (kısır) çiftlerde aşılama sık kullanılan bir tedavi şeklidir. Aşılama tedavisi 10-15 dakika süren muayenehane koşullarında yapılabilen bir yöntem olup uygun yöntemlerle hazırlanan spremlerin yumurtlama olduktan sonra uterus (rahim) içine bırakılması ile yapılan bir yöntemdir. Aşılamada ya kadın doğal olarak yumurtlaması olduktan sonra ya da yumurtlamayı artırıcı ilaçlar verildikten sonra yapılabilir.

Aşılama tedavisi şu durumlarda yapılmaktadır.

1. Erkek faktörü infertilite

Sperm azlığı (<20 milyon/ml) hareketlilik ve normal morfolojideki spermlerin az olması durumlarında,

2. Açıklanamayan infertilite

3. Servikse ait (rahim ağzı) nedenlerin sorumlu olduğu infertilite

4. Cinsel fonksiyon bozuklukları

Aşılama kadına herhangi bir yumurtlamayı uyarıcı ilaç vermeden doğal siklus sırasında yumurtlama olduktan sonra yapılabilmesine karşın genellikle yumurtlama uyarıcı ilaçları uygulanarak yapılmaktadır. Bu ilaçlar Klomifen sitrat (Klomen, Gonophene, Serofen) ve gonadotropinler (Gonal F, Puregon, Menogon gibi) ilaçlardır. Özellikle açıklanamayan infertilitesi olan kadınlarda bu ilaçları kullanmasının yararlı olduğu görülmüştür. Ancak bu ilaçlar kullanırken çoğul gebelik riski daha fazla artmaktadır ve bu da istenilen bir durum değildir. Gonadotropin denilen ilaçlar da ise yumurtaların aşırı uyarılmasına bağlı klinik durumlar ortaya çıkabilir.

Klomifen sitrat adetin 5. günü başlanıp 5 gün çeşitli dozlarda kullanılan bir ilaçtır. Kadınlar ultrasonografi ile takip edilir ve içinde yumurta bulunduran folikül belli bir büyüklüğe ulaşınca hCG denen ilaç verildikten 24-36 saat sonra aşılama yapılır. Bu tedavi sırasında endometrium ince ise östrojen de bu olgulara verilebilir.

Gonadotropin tedavisi ise adetin 2-4 günü arasında kadının yaşına, over rezervine göre doz ayarlaması yapılarak başlanır ve hastalar belli aralarla izlenir. İzlem sırasında yeterli büyüklükte folikül gelişimi olduktan sonra yine hCG veriler ve 24-36 saat sonra aşılama yapılır.

Aşılama nasıl yapılır?

Kadının yumurtlaması olduktan sonra erkekten mastürbasyon yolu steril bir kaba meni alınır. Erkeğin menisi doğrudan kadının rahim içine uygulanamaz. Çünkü meni sıvısında bulunan bazı kimyasalların rahim içine verilmesi kadında bulantı, kusma ve kramplara neden olabilir. Meni özel işlemlerden geçirilerek hareketli olan spermler ayrıştırılır ve bunlar daha sonra bir enjektöre alınır ve muayene masasında yatan kadının rahminin içine enjektörün ucundaki katater aracılığı ile yerleştirilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cahit Bozyel

Op. Dr. Cahit BOZYEL, 1981 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur. 1987 yılında, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirerek Tıp Doktoru olmuştur. Mecburi hizmetini Burdur'da yaptıktan sonra Şırnak'ta askerliğini yapmış daha sonra Tekirdağ Devlet Hastanesi acil servisinde çalışmıştır. İhtisasını, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2000 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ardından Adıyaman ve Diyarbakır Devlet Hastanelerinde çalışmıştır. 2005 yılında Antalya Özel Konyaaltı Tıp Merkezini eşi Özge ABACI BOZYEL ile birlikte kurmuş ve bu merkezde 7 yıl Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmıştır. 2013 yılından bu yana Antalya'da özel muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir.  Op. Dr. Cahit BOZYEL, mesleki kariyeri süresince Tüp Bebek, İnfertilite, Gebelik Takibi, Doğ ...

Etiketler
Aşılama nasıl yapılır?
Op. Dr. Cahit Bozyel
Op. Dr. Cahit Bozyel
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube