Çocuk isteyen çiftlere en yaygın uygulanan tedavi yöntemidir. Kadında tüplerin açık olduğu, erkekte sperm sayı ve hareketliliğinde hafif düşüklük olan durumlarda uygulanır.
Önce kadına yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar ( genellikle tüp bebekte kullanılan iğnelerin düşük dozu) uygulanır. Takip eden günlerde yumurtalıklarda follikül adı verilen yumurta keselerinin gelişimi takip edilir. Folliküllerin çapları 18-20 mm bulunca çatlatma iğnesi olarak bilinen HCG verilir. HCG den 34-36 saat sonrasında erkekten alınan sperm özel yöntemlerle hazırlanıp hareketliliği ve yapısı iyi olan spermler yoğunlaştırılır. Hazırlanmış sperm özel ince bir kanül yardımıyla doğrudan kadının rahminin içine verilir. Hazırlanmamış spermin kullanılması sakıncalıdır. Çünkü kadında alerjik reaksiyon, enfeksiyon ve şiddetli ağrıya neden olabilir.
Follikül geliştirme evresinde eğer 5 den fazla olgun follikül gelişiyorsa çoğul gebelikleri engellemek için aşılama iptal edilip, ilişki yasaklanır.
Aşılamanın şansı, infertilite süresi 3 yıldan fazla olmayan tüpleri açık, endometriozis bulunmayan 35 yaşın altındaki kadınlarda daha yüksektir. Aşılama ile gebelik şansı her uygulama için yaklaşık %10-15 dir.
Aşılama tedavisi en fazla 4 kez uygulanmalıdır. 4 denemeye rağmen gebelik elde edilmeyen çiftlerde tedaviye mikroenjeksiyon yöntemi ile devam edilmelidir.