Doktorsitesi.com

Artroskopi Nedir?

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
11 Mayıs 2016139 görüntülenme
Randevu Al
Artroskopi Nedir?

Her yaş grubuna başarıyla uygulanan artroskopi, eklem hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılır. Artroskopi kelimesi latinceden alınmış olup , Artros(eklem) ve skopi (gözlemek) anlamına gelen köklerden türetilmiştir. Yani, artroskopi "eklemin içine bakmak" anlamına gelir. Eklemin içini görmemizi sağlayan alete ise artroskop denir. Artroskop, fiberoptik ışık kaynağına bağlanmış mercek ve video kamera sistemlerinden oluşur. Eklem içerisini gözlemek için, 0.5 cm'lik deliklerden artroskopinin optik sistemi eklemin içerisine sokulur. Skop denilen optik sistemin ucuna takılan bir kamera ile monitörden bütün eklem içi görülür. Görüntüler videoya kaydedilebilir, fotoğraf alınabilir.

Artroskopik girişim için ameliyathane şartları ve anestezi gereklidir. Tanısal artroskopi lokal anestezi ile yapılabilir. Cerrahi artroskopi için sıklıkla genel veya spinal ( belden uyuşturma ) anestezi gereklidir.Optik aleti eklem için sokmak için  0,5 cm boyunda bir kesi yapılır. Tanı ve tedavi için birkaç kesi daha gerekebilir. Cerrahi işlem için gereken aletler ikinci bir kesi ile eklem içerisine sokulur. Artroskopik girişim sonrası çoğunlukla hafif ağrı kesiciler yeterli olur. Yapılan işlemin cinsine göre hastanede kalış süresi bir ile iki gün arası değişir, çapraz bağ veya diz kapağı çıkığı tamiri yapılan hastalar dışında genellikle yatış süresi bir gündür. İyileşme süresi, yapılan girişimin büyüklüğüne göre değişebilmekle birlikte oldukça kısadır.      

Etiketler

Artroskopik girişim

Yazar Hakkında

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan

Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN, 1969 yılında Ordu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.