Artroskopi hangi durumlar uygulanmaktadır?

Artroskopi hangi durumlar uygulanmaktadır?

Artroskopi kelime anlamı olarak eklemin içine bakmak, görmek demektir. Klinik uygulamalarda başta diz, omuz gibi büyük eklemler olmak üzere neredeyse tüm eklemlerin 1 santimetre uzunluğunda küçük kesilerden girilip kalem boyutlarında kamera ve görüntüleme sistemi ile eklemin içinin görüntülenmesi, hastalıkların tanısının konması ve tedavilerinin yapılması amacıyla kullanılmaktadır. Birçok artroskopik cerrahi işlem bölgesel anestezi uygulamaları (spinal, epidural anestezi, sinir blokları) ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle aynı gün veya bir gün sonra hasta taburcu olmakta ve açık ameliyatlara göre oldukça konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmektedir.
Artroskopi hangi durumlarda uygulanmaktadır?
Diz ekleminde menisküs problemleri, ön ve arka çapraz bağ yırtıkları, eklem zarı problemleri, diz kapağı çıkıkları, kıkırdak sorunları ve erken evredeki kıkırdak aşınmalarının (kireçlenme) tanı ve tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır.
Örneğin aşağıdaki resimde doğuştan dış menisküs şekil bozukluğu olan (diskoid menisküs) bir hastanın artroskopi sırasındaki görüntüsü görülmektedir.
Omuz ekleminde omuz çıkıklarının tedavisi, omuz döndürücü kılıf kirişlerinin sıkışma ve yırtıklarının tedavisi ve diğer birçok sorunun çözümünde kullanılmaktadır.
Ayak bileğinde bağ yaralanmaları, kıkırdak ve eklem zarı sorunlarında uygulama alanı bulmaktadır.
Artroskopi ayrıca el bileği, kalça ve dirsek eklemlerinin hastalıklarında hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılabilmektedir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Kaya

Etiketler
Artroskopi hangi durumlarda uygulanır
Prof. Dr. Alper Kaya
Prof. Dr. Alper Kaya
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube