Apne ve zararları!!

Apne ve zararları!!

Uyku apnesi, uyku esnasında solunum durması hastalığıdır. Uykuda hava akımının en düşük 10 saniye süreyle normal değerlerin altına düşmesi apne olarak adlandırılır. Bu esnada kanda bulunan oksijen azalırken, karbondioksit artış gösterir. Uyku sırasında olması nedeniyle kişiler olayın ciddiyetini farketmezler. Bu nedenle sinsi ve ölümcül bir hastalıktır.

Ölüm nedeni genellikle erken yaşta geçirilen kalp krizidir. Bunun dışında sebebi bilinmeyen ani ölüm sendromları tanımlanmıştır. Ani bebek ölümü sendromlarının bir kısmında apne rol oynamaktadır.

Uyku apnesi hastasında en sık görülen belirti sabah yorgun uyanmadır. Yataktan kalkmakta zorlanma sebebi gece kanda karbondioksidin yükselmesine bağlı kimyasal bozulmadır. Bu hastalarda genellikle gündüz uyuklama, dikkat dağılmasına bağlı trafik kazaları, cinsel performans dahil performans düşmeleri, mide ve göğüste yanmalar sık görülür.

Apne sebepleri çoğunlukla bir veya daha fazla bölgeyi ilgilendirir. Santral yani beyin fonksiyonlarıyla ilgili olabileceği gibi hava yolunu ilgilendiren tüm periferik yapı ve yapılarda olabilir. Çocukluk çağı apnelerinde en sık rastladığımız sebep geniz eti (adenoid vegetasyon) büyümeleridir. Çocuklukta olay tek noktada olmaya eğilimliyken erişkinde multifaktoriyel olma eğilimindedir.

Erişkin uyku bozukluklarında çoklu faktörlerden en sık gördüğümüz dilin nefes borusuna tıkayıcı etki yapmasıdır. Bunun dışında yumuşak damağın aşağı yerlesimli olması, bademciklerin büyük olması, çene küçüklüğü, boyun kısalığı ve burun tıkanıklığı (Deviasyon- sinüzit) nedenler arasında sayılabilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney

Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, 1964 yılında Çanakkale’de doğdu. Tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisasını da 1996 yılında tamamladı. İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış olduğu ihtisas süresi içerisinde yurt dışında birçok eğitim programında bulundu. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, İsrail MASHAV bursuyla 1995’de Tel-Aviv Üniv. Prof. Sade Bio-Engineering Laboratory’de araştırma grubuna çağrıldı. Kulak Burun Boğaz Branşı’nın önemli isimlerinden Prof. Jacob Sade öncülüğünde dönemin en gelişmiş gaz ölçüm teknolojileriyle yaptıkları çalışma Annals of Otology Rhinology and Laryngology dergisinde yayınlandı. Yrd. Doç. Dr. Selçuk GÜNEY, aynı yıl içerisinde İsrail Wollfson Hospital Otorhinola ...

Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Güney
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube