Anüs egzaması

Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
15 Aralık 20177014 görüntülenme
Randevu Al
Anüs egzaması

Basur ile karıştırılan ve makatta en sık kaşıntı yapan hastalıktır. Her ne kadar hasta tarafından sıkça ifade edilmese de çok sıktır. Anal dermatit ve anüs egzaması olarak ta adlandırılır ve bir tür kurdeşen yani egzamadır. Yağ salgısının çok fazla olduğu makat bölgesinde olduğu için yağlı egzama sınıfına girer. Hastaların neredeyse hepsi basur düşüncesiyle gelir ancak basur ile karıştırılsa da farklı bir hastalıktır. Egzamanın bir çeşididir.

Anüs Egzaması Neden Olur

Aşırı titizlik yaparak bölgenin gereksiz yere sabunla temizlenmesi. Sabunla temizlenince bölgenin koruyucu tabakası uzaklaştırılmış olur. Korumasız kalır

Bazı gıdalar, kişiye göre çok değişen sebepler karşımıza çıkar, patlıcan, turşu, domates, kahve, çikolata ve baharatlar

Pamuk veya keten olmayan iç kıyafetler

Yüzeyi sentetik kadın pedleri

Pantolon veya eteğin dar olması

Pudra veya benzeri ürün kullanmak

Anüs Egzaması Belirtileri

Anal bölgede kaşıntı.

Anüs civarında ıslaklık hissi

Kaşınmaya bağlı kanama

Deride sertleşme

Çamaşırın kirlenmesi

Akıntı benzeri salgı

Makatta kötü koku

Otururken ağrı

Anüs Egzaması Teşhisi

Asıl yönlendiren hastanın anlattıklarıdır, muayene bulguları genellikle teşhis için yeterlidir. Belirtiler bağırsağa ilerliyorsa anoskop muayenesi ile seviyesi belirlenir. Ek olarak tahlil veya biopsi gibi uygulamaların yol gösterici etkisi yoktur. Proctoloji uzmanı ilk bakışta % 100 yakın doğru teşhis koyabilir.

Anüste Egzama Tedavisi

Bütün hastalıklarda olduğu gibi önce neden bulunup engellenmelidir. Mesela karabiberden şüpheleniliyorsa yenmemelidir.

Daha rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Sentetik çamaşır giyilmemelidir

Pamuk yüzeyli pedler tercih edilmelidir.

İlaç kullanımı; Kortizonlu merhem kullanılabilir. Kortizonlu merhemler 3-5 günde kesilmek zorundadır yoksa bu defa kortizondan kaynaklanan yan etkiler baş gösterir ki bu daha ciddi sorun olarak karşımıza çıkar. Bölge cildinin kortizonla kalite kaybetmesi ilacın kesilmesiyle hastalığın daha da alevlenmesine neden olabilir. Bu sebeple bitkisel kortizon içeren merhemler tercih edilebilir.

Anüs Egzaması Bitkisel Tedavisi

Yukarıda bahsedildiği gibi bitkisel kortizon içeren merhem tercih edilir. Bu konuda Pruzon Merhem öne çıkmaktadır. İçeriğindeki meyan kökü extraktı bilinen en iyi bitkisel kökenli kortizondur. Pruzon merhemde buna ek olarak deride bariyer oluşturup onu koruyan ek maddeler ve seyrekte olsa olabilecek mantarları ve bakterileri öldüren maddeler de vardır. Genel olarak kullanıma başlandığı gün ciddi düzelme olur ve 2-3 günde tedavi tamamlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey asıl sorunun ortadan kaldırılmasıdır. 

Etiketler

Makatta kaşıntıMayasılAnal dermatit

Yazar Hakkında

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır