Doktorsitesi.com

Anne sütünü artırmanın 8 altın kuralı

Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı
8 Şubat 2016207 görüntülenme
Randevu Al
Anne sütünü artırmanın 8 altın kuralı

Emziren annelerin en büyük korkusu '' Sütlerinin erkenden kesilmesi '' veya '' Verdikleri süt miktarının bebeklerinin gelişimi için yeterli olmayacak olması '' dır.
Anne sütü bebeklerin gelişimi için en uygun besindir. Sağlıklı bir gelişim için ilk 6 ay sadece anne sütü, daha sonra ise 2 yıla kadar anne sütü ile ek besinleri birlikte tüketmeleri gerekmektedir.
Bu makalemde bebeklerin sağlıklı gelişimi çok önemli bir besin olan anne sütünü artırmanın 8 altın kuralından bahsedeceğim:

1) Zayıflama Diyeti Yapmayın!
Emzirme döneminin ilk 6 ayında yapılan zayıflama diyetleri süt üretimini ciddi bir şekilde etkilemekte ve azaltmaktadır. Bu nedenle emziren annelerin bebek ek besinlerle beslenmeye geçene kadar zayıflama diyeti yapmaması ve hiçbir zaman zayıflama ilacı kullanmaması gerekmektedir. İlk 6 ay sadece sağlıklı ve dengeli beslenmeye odaklanılmalıdır. Bebek ek besinlerle beslenmeye başladıktan sonra bir beslenme ve diyet uzmanı ile birlikte zayıflama süreci başlatılabilir.
2) Günde 3 - 3,5 Litre Sıvı Tüketin!
Üretilen süt miktarını, kalitesini ve besleyiciliğini artıran en önemli etken yeterli miktarda sıvı tüketimidir. Süt miktarının yeterli olması için annenin günde 3 - 3,5 litre sıvı tüketmesi gerekmektedir. Anne sütünün %80' den fazlası su' dan oluşmaktadır. Bu nedenle günlük sıvı gereksiniminin en az 2 - 2,5 litresi su' dan geri kalanı ise bitki çayları, ayran, çorba ve şekersiz meyve kompostolarından karşılanmalıdır.
3) Karbonhidrat Tüketiminizi Kesmeyin!
Emzirme döneminde yapılan en büyük hatalardan biri; zayıflamak için emziren anneler tarafından karbonhidrat tüketiminin kesilmesidir. Emziren annelerin beslenmesinde mutlaka ekmek, makarna, pilav ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır.
Şekerli besinlerin süt yaptığını savunan düşünceler tamamen yanlıştır. Yapılan birçok bilimsel çalışma ile şekerli besinlerin tüketiminin süt kalitesini artırmadığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle beyaz şeker yerine kaliteli protein kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.

4) Rezene Çayı Tüketin!
Rezene; anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder, sütün kalitesini ve miktarını artırır. Ayrıca rezene anne sütü yolu ile bebeğe geçerek bebeğin sindirim ve hazımsızlık problemleri yaşamasını önler. Günde 2-3 fincan rezene çayı şekersiz tüketilerek süt miktarı artırılabilir. Rezene çay olarak tüketilmek zorunda değildir. Suda haşlanarak veya az yağda çevrilerek tüketilebilir.
Ancak rezenenin aşırı tüketimi süt üretimini tamamen durdurabilmektedir. Bu noktada porsiyon kontrolü çok önemlidir.
5) Bol Miktarda Yeşillik Tüketin!
Koyu yeşil yapraklı sebzelerin süt üretimini artırdığı bilinen bir gerçektir. Pazı, ıspanak ve semizotu gibi sebzeleri haşlayarak, sebze yemeği şeklinde veya az yağda çok öldürmeden kavurarak tüketebilir; maydanoz, roka gibi yeşilliklere salatalarınızda yer verebilirsiniz.
6) Turunculara Sofranızda Yer Açın! 
Havuç, balkabağı gibi turuncu renkte olan ve ß - karoten yönünden zengin olan sebzeler süt üretimini artırmaya yardımcıdır. Bu sebzeler meme dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt oluşumunu destekleyerek süt üretimini artırır.
İçeriklerindeki ß - karoten vücutta A vitaminine dönüşerek anne sütü yoluyla bebeğe geçer. A vitamini bebeklerin sağlıklı gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir.  Bu nedenle her gün salatanıza 1 adet havuç eklemenizi tavsiye ederim.
7) Yeterli Miktarda Protein Tüketmeye Özen Gösterin!
Sütün ana yapısını oluşturan protein, emziren annelerin beslenmesinde çok büyük bir öneme sahiptir. Emziren anneler her gün düzenli olarak; süt, yoğurt, peynir, ayran, yumurta, et. tavuk, balık, fasulye, nohut, barbunya  gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler. Alınan proteinin vücutta kullanımı artırmak için yanında C vitamini yönünden zengin salata ile birlikte tüketilmelidir.
8) Yulaf Tüketin!
Yulaf  çok iyi bir demir ve lif kaynağıdır. Bunun yanı sıra rahatlatıcı etkisi sayesinde sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyararak, sütün kanallardan ilerlemesini hızlandırır. Sabah kahvaltılarınızı / ara öğünlerinizi yulaf ile zenginleştirebilir; yulafı süt, yoğurt ile veya pişirerek tüketebilirsiniz.

Etiketler

YulafRezene çayıZayıflama ilacıEmziklik donemiAnnesütüBetakarotenKarbonhidrat tüketimiBebekgelişimiZayıflamadiyetiSıvıgereksinimiVitaminaProteinkaynaklarıProteintüketimi

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt. Nadide Gizem Tarakçı

Uzm. Dyt.Nadide Gizem TARAKÇI, Trabzon'da doğmuştur. Trabzon Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra 2011-2015 yılları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Beslenme ve Diyetetik Lisans eğitimini tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. Üstün başarısından dolayı üniversite son sınıfta %100 başarı burslu olarak Yüksek Lisans Eğitimine başlamış ve 2016 yılında eğitimini tamamlayarak  Diyetisyen unvanı almıştır. Uzmanlık Tez Konusu Türkiye'de ilk olup, Amsterdam-Hollanda'da 2-4 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ''4th International Conference on Nutrition&Growth'da Poster Presentation'' olarak yayınlanmıştır.2017 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde Doktora Eğitimine devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır