Anne sütü üretimini arttırıcı beslenme yaklaşımları

Anne sütü üretimini arttırıcı beslenme yaklaşımları

Bebeğin doğumundan itibaren hemen hemen her anne sütünün gelip gelmeyeceğini, sütünün bebeği için yeterli olup olmayacağını düşünür. Anneler stres yapabilir, doğum sonrası bebeği ile hemen temas kuramayan annelerde, endişeden dolayı da sütü geç gelebilir. Bu tür durumlardan sonra bazı anneler etiketlenmemiş, süt üretimini artabileceğine inanılan, sağlık açısından % 100 onaylanmamış ürünleri kullanma eğiliminde olabilirler. Gelin, en doğru anne sütü arttırıcı beslenme yaklaşımlarını birlikte değerlendirelim:

Sağlıklı beslenin.

Öncelik her zaman sağlıklı beslenmeye verilmelidir. Sağlıklı beslenen bir anne hem kendi sağlığını korur hem de bebeğinin ana besin kaynağı (ilk 6 ay) olan anne sütü üretimini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirir. Bu süreçte annenin vücudunun süt üretimi için gerekli olan ek enerji diyetle alınmalıdır. Bebekler ek gıdalara kadar asla ve asla zayıflama diyetleri veya programları yapılmamalıdır. Emzirme zamanına uygun şekilde beslenmek için diyetisyene başvurun.

Karbonhidrat tüketimini azaltmayın.

Annelerin zayıflamak adına yaptığı en büyük hatalardan biri de karbonhidrat tüketimini azaltmalarıdır. Gün içerisinde belirli miktarda tüketilen karbonhidrat (diyetin %55-60’ ı) annenin ihtiyacını karşılar, anne sütündeki karbonhidratı oluşturur ve anne sütü üretimi için gerekli olan enerjiyi sağlar. Burada yapılacak en önemli şey; kompleks karbonhidratları (bazı meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıl ürünleri) tercih etmek, saf şeker alımını minimum düzeye indirmektir. Sağlıklı karbonhidrat tüketimi annenin kan şekerini de dengeler. Semizotu, ısırgan otu, havuç, balkabağı, enginar, maydanoz, dereotu, ıspanak, pazı, fesleğen gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve nar, muz, hurma, kuru incir, elma, armut ve ayva gibi meyveler de anne sütü üretimini destekleyici besinlerdir. Meyveler hem çiğ hem de şekersiz komposto şeklinde de tüketilebilirler.

Arpa tüketimine olanak verin.

Bir tahıl olan arpanın anne sütü verimliliğini ciddi şekilde arttırdığı bilinmektedir. Türkiye’ de arpa daha çok alkolsüz bira veya malt içecek olarak tüketilmektedir. Ayrıca arpa ayrı bir şekilde alınıp yemeklere, çorbalara, salatalara veya yoğurtlara da katılabilir.

Sıvı alımınızı arttırın.

Annenin yeterli miktarda sıvı alması hem kendi vücut sıvı ihtiyacını karşılaması için hem de anne sütü üretimi için olmazsa olmazdır. Emzirme döneminin ilk 6 ayında annenin günlük sıvı tüketimi 3-3,5 litre olmalıdır. Bu sıvı tüketimi öncelikle su ile karşılanmalı daha sonra açık çay, ayran, süt, kefir, şekersiz komposto, hoşaf, limonata, bitki çayları veya çorbalarla desteklenmelidir.

Süt ve süt ürünlerini tüketin.

Su, kalsiyum ve protein kaynağı olan süt, annenin beslenmesinde mutlaka yer alması gereken bir besindir. Annenin emzirme zamanı günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg’ a kadar çıkmaktadır. Bunun için öncelik süt ve ürünlerine verilmelidir. Günde yaklaşık 2 bardak süt, 2 bardak yoğurt ve 1 dilim peynir ile bu miktar karşılanmaktadır. Diğer kalsiyum kaynakları da tüketilebilir; yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, keten tohumu, badem, susam vs.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Duygu Kopan

Etiketler
Anne sütü dönemi
Dyt. Duygu Kopan
Dyt. Duygu Kopan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube