“anne/baba ben sana küstüm” diyen çocuğunuza siz nasıl tepki vermelisiniz?

“anne/baba ben sana küstüm” diyen çocuğunuza siz nasıl tepki vermelisiniz?

Çocuklar özellikle 2-4 yaş arasında “Küstüm” ifadesini sıklıkla kullanmaya başlarlar. İstekleri yerine getirilmediğinde, onlarla oyun oynamadığınızda “Küstüm anne” ya da “Baba sana küstüm” gibi ifadeler kullanarak tepkilerini gösterirler.

Genellikle anne babalar, “Küsersen küs, ben de sana küstüm” diyerek, çocuklarını bu davranıştan vazgeçirmeye çalışırlar.

Bir çocuk, annesi babası ona küsünce ne düşünür, ne hisseder?

Demek ki, hoşlanmadığım durumlarda küsebilirim, baksana annem babam da küsüyor, o zaman küsmek doğru bir davranış.

Okuldaki arkadaşım Ahmet de bana küsüyor, annem babam da küsüyor. O zaman annem ve babam aslında benim arkadaşım gibi. O halde onların her dediğini yapmak zorunda değilim.

Evde, okulda, misafirliğe gidince hoşlanmadığım bir durumla karşılaştığımda hemen küsebilirim. Bu, işe yarayan bir yöntem.

Bunlara sebep olmamak adına, anne baba çocuğuna küsmemelidir. Küsmek yerine, çocuğun o anki duygularını anlamaya çalışmalı, hatta ona adeta dublaj yapmalıdır.

“Sanırım sen bir şeye kızdın, küsersen seni kızdıran şeyin ne olduğunu bilemem, benimle konuşmak ister misin” şeklindeki yaklaşım daha sağlıklı olacaktır.

Bu yaklaşıma rağmen, çocuk hala küsmeye devam ediyorsa “Şu anda konuşmak istemiyorsun sanırım, konuşmak istediğinde ben hazırım, konuşabiliriz” denebilir.

Bu konuşmalar sırasında çocuğun göz hizasına inmek, onunla göz kontağı kurmak çok önemlidir. Çocuk kendini baskı altında değil, güvende hissetmelidir.

Aradan bir süre geçtikten sonra çocuk anne babaya yanaşır ve konuşmak isterse “Hani bize küsmüştün, bizimle konuşma o zaman” gibi olumsuz bir ifade yerine “Seni dinliyorum, gel konuşalım” gibi olumlu bir ifade kullanılmalıdır.

Bu konuşma sırasında çocuğa küsmenin ne kadar yanlış bir davranış olduğu ile ilgili nasihatlar vermek yerine, duygularını ifade etmesine fırsat verilmelidir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün

Çocuk Gelişim Uzmanı Emine ERGÜN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2003 yılında tamamlamıştır. Uzun bir süre özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklarla bireysel terapi şeklinde çalıştıktan sonra, şu sıralar "Ebeveyn Danışmanlığı" yapmaya başlamıştır. Kendisi Emine Ergün Çocuk Gelişim Merkezi'nde gelişim takibi, çocuk psikolojisi, boşanma, kardeş kıskançlığı, okula uyum sorunları, gecikmiş konuşma, artikülasyon bozukluğu (Telaffuz), Otizm ya da zihinsel yetersizlik tanısı olan çocuklarla konuşma terapisi çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca, anne baba danışmanlığı konusunda danışmanlık almaya gelen anne babaların sorularını cevaplama, onlara çocukları ile ilgili rehberlik etme hizmetleri de vermektedir. ...

Etiketler
Çocuk yetiştirme
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Çocuk Gelişim Uzmanı Emine Ergün
Ankara - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube