Ani bebek ölümü sendromu

Prof. Dr. Reha Cengizlier
Prof. Dr. Reha Cengizlier
14 Nisan 2015185 görüntülenme
Randevu Al
Ani bebek ölümü sendromu

Bilinen hiçbir hastalığı yokken bebeğin yatağında ölü bulunması, aniden ölümüne ani bebek ölümü sendromu denir.

Görülme sıklığı ile ilgili farklı rakamlar ve oranlar belirtilmekle birlikte kesin rakam vermek güçtür. Ancak her bebeğin risk taşıdığını söylemek doğru olur.

En riskli dönem ilk 6 aydır

Çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Tok karına yatırmak, oda ısısı, çok giydirmek veya giydirmemek vs. nedenler araştırılmış, hiçbirinden kesin sonuç alınamamıştır. Bugün için riski artırdığı kabul edilen etken; bebeğin yüzükoyun yatırılmasıdır.  Yani yüzükoyun yatırılan bebeklerde daha fazla görüldüğü söylenmektedir.  Bu nedenle de bebeklerin dönüşümlü olarak sağ yan- sol yan gibi yanlara yatırılması daha doğrudur.

Yüzükoyun yatma sırasında  kalbin normal çalışma ritminin olumsuz etkilendiği, sapından asılı gibi çalışmak zorunda kaldığı şeklinde bir açıklama olmakla birlikte; kesin ve net bilinen bir açıklaması yoktur.

Bebeklerin, uyutulurken elini kolunu kullanması için kundak gibi sıkı bağlanmaması gerekir. Aşırı yedirip hemen yatırmak yerine, gazını çıkarıp, yatağın baş kısmı hafif yukarda lacak şekilde ve mutlaka yan yatırılması gerekir. Ayrıca kusarsa, kusmuğunun nefes borusuna kaçmaması için de uyuşturucu ilaç verilmemelidir.

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Reha Cengizlier

Prof. Dr. Reha Cengizlier

Prof. Dr. Reha CENGİZLİER, 2 Temmuz 1959 tarihinde Adana'da doğmuştur. 1977-1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1986-1990 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır. 1990-1993 yılları arasında ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Allerji yan dal ihtisasını tamamlamıştır.1997 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçençti, 2006 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Profesörü olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır