Amniyosentez nedir? hangi durumlarda uygulanır?

Amniyosentez nedir? hangi durumlarda uygulanır?

Deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından alınan 10-15 ml. amniyon sıvısı oda ısısında ve aynı gün içinde ulaştırılmalıdır. Doku kültürü yapılmaktadır. Raporlandırma süreci 2 hafta sürmektedir. Materyal bekletildiğinde amniyon sıvısı içerisindeki canlı hücrelerin sayısı giderek azalmaktadır. Genetik danışma ile sunulmalıdır.

35 yaş ve üzerindeki tüm gebelikler

Tarama testlerinde 1/300 den daha riskli olan durumlar

Ultrasonografide saptanan fetal anomaliler veya şüpheli bulgular

Down Sendromlu gebelik öyküsü bulunan kadınların daha sonraki tüm gebelikleri

Daha öncesinde amniyosentez veya düşük materyalinden yapılan kromozom analizlerinde patoloji saptanmış olup sonraki gebeliklerinde kromozom düzensizlik tekrarlama riski artmış bulunanlar

Anne ve babanın kendi kromozom analizlerinde kromozomal düzensizlik (translokasyon, inversiyon) saptanmış olanlar.

Moleküler genetik testlerle prenatal tanısı yapılabilen tek gen hastalıkları için risk taşıyan aileler.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Taner Durak

Uzm. Dr. Taner DURAK, 1966 yılında Artvin - Şavşat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1995 yılında Tıbbi Genetik Uzmanı olmuştur.

Bursa'daki ilk genetik prenatal tanı uygulamalarına Zübeyde Hanım Doğumevi'nde 1997 yılında başlatmış olan Uzm. Dr. Taner DURAK, 2001 yılında ruhsatlandırılmış olan Bursa'nın ilk Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi olan Bursa Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'nin Mesul Müdürü ve Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Sorumluluğu görevini halen sürdürmektedir. Ayrıca kendisi evli ve iki çocuk babasıdır.

Etiketler
Amniyosentez ile genetik tanı
Uzm. Dr. Taner Durak
Uzm. Dr. Taner Durak
Bursa - Tıbbi Genetik
Facebook Twitter Instagram Youtube