Amniosentez,

Op. Dr. Mehtap Çiçek
Op. Dr. Mehtap Çiçek
27 Ağustos 201586 görüntülenme
Randevu Al
Amniosentez,

Amniosentez için alternatif, bebeğin düşük tehlikesini sıfırlayan, sadece anneden kan alınarak yapılan basit bir test. 2013’te bir devlet hastanesinde amniosentez yapılan bir anne bebeği ile birlikte kaybedildi biliyorsunuz. Amniosentezde iğne uyguluyoruz, yani hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin hayatı tehlikeye girebiliyor, düşükle sonuçlanabiliyor. Annede bir takım enfeksiyonlar oluşabiliyor ve en kötüsü hayatını kaybedebiliyor. Ancak amniosentezde bu oranın son derece düşük olduğu bilinmekle beraber, bu test için risk yüzde 0 olarak ifade ediliyor. Bu yöntem Japonlar tarafından bulundu. Anne karnından kan almadan, su almadan, annenin damarından alınan basit bir kan örneği ile yapılan bir test.

Bu test güvenli mi?

Bununla ilgili bir takım araştırmalar yapılmış ve güvenirliği amniosenteze yakın, yüzde 99 gibi yüksek bir oran. Amniosentez yaptırmak istemeyen hasta grubunda yani kıymetli gebelik, tüp bebek, annede kan uyuşmazlığı olması, ileri anne yaşı gibi durumlarda ya da plasentanın normal dışı yerleşimi nedeni ile bu işlemin uygun olmadığı hasta grubu için en başarılı yöntemdir.

Bu test Türkiye’de ne kadar zamandır uygulanıyor?

İki yıldır uygulanıyor. Ben ilk 2013 Mart ayında uygulamıştım, hastamın gebeliği çok kıymetliydi. Amniosentez için uygun olmayan bir gebelikti. Ama yapılan testlerde down sendromu için riskin yüksek olduğu tespit edilmişti. Hasta gebeliğini amniosentez işlemi ile riske atmak istemiyordu. Kadere bırakmıştı ama aynı zamanda bilmek de istiyordu. O dönem hastama bu noninvaziv testten bahsettim ve uygun gördükten sonra uyguladım. Oldukça güvenli bir test olmasına rağmen sonucu ben de çok merak ediyordum. Sonunda sağlıklı bir bebeği kucağımıza aldık.

Ne kadar sürüyor sonuç alınması?

Yaklaşık 3-4 haftayı buluyor. Ama ne yazık ki böyle bir testin varlığını çoğu insan henüz bilmiyor.

Hangi durumlarda bu testi gerekli görüyorsunuz?

Kıymetli gebeliklerde, yüksek riskli zekâ testi sonucuna sahip her çifte uygulanmalı. Tüp bebek vakalarında veya hasta karnından su aldırmak istemiyorsa yüksek oranda tercih edilen bir metot.

Kaçıncı aydan itibaren yapılması gerekiyor?

Tıpkı zekâ testleri gibi 11’incı haftadan itibaren, doğuma kadar herhangi bir gebelik haftasında uygulanabilir.

Nasıl uygulanıyor?

Ultrason yapıyoruz ve ultrason da ki ölçüleri alıyoruz. Farklı şekillerde anneden kan alınıyor ve ABD’ye gönderiliyor. 3-4 hafta sonra da yanıt geliyor. Kesinlikle başarı oranı çok yüksek, güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. 35 yaşın üstündeki tüm gebelere uygulanmasını öneriyorum. Çünkü 35 yaşından sonra down sendromu riski çok yüksek. Amniosentez yaptırmak istemeyen ama güvenilir bir test yaptırmak isteyen her çifte öneririm.

O halde artık amniosentez tarihe mi karışıyor?

Evet öyle de diyebiliriz. Güvenli ve tehlikesi en az olan yöntem budur. Bu yöntem yaygın olarak kullanılmadığı için gebeler tarafından pek bilinmiyor.

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1997 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aanabilim Dalı'nda 2,5 yıl eğitim altıktan sonra, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ise Dr. Sadikonuk Egitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır