Ameliyatsız estetik yöntemleri; Kimyasal Peeling

Prof. Dr. Murat Emiroğlu
Prof. Dr. Murat Emiroğlu
11 Ekim 201697 görüntülenme
Randevu Al
Ameliyatsız estetik yöntemleri; Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, derinin üst katmanlarının kimyasal solüsyonlarla alınarak daha pürüzsüz hale getirilmesi işlemidir. Derideki lekelerin, renk hatalarının ve kırışıklıkların giderilmesi amacıyla uygulanır. Her hastanın gereksinimine göre farklı olmak üzere; fenol, triklorasetik asit ve alfa hidroksi asitler peelingde kullanılır. Kimyasal peeling yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılabilir fakat bu ameliyatın alternatifi değildi

Kimyasal peeling işlemi genellikle kozmetik amaçla yapılmasına karşın, kullanılan bu asit solüsyonları yüz derisindeki yara izlerini değiştirebileceğinden ve kanserleşmesi muhtemel cilt problemlerini ortadan kaldırıp şeklini değiştirebileceğinden dolayı mutlaka bu problemlerin tümüne vakıf kişilerce yapılmalıdır. Son yıllarda bu işlemin hafife alınması nedeniyle ehliyetsiz kişiler tarafından çok çeşitli yerlerde uygulanmakta ve “mucize yaratan yöntemler” olarak tanıtılmaktadır. Bu işlemin risklerinin olduğu unutulmamalıdır.

Meyve asitleri olarak bilinen alfa hidroksi asitler peeling için kullanılan, ve en düşük etkiye sahip solüsyonlardır. Daha çok, fenol veya triklotasetik asitle yapılacak daha derin peelinglere vakit ayıramayacak hastaların ciltlerini daha pürüzsüz ve canlı hale getirmek için uygulanır. İnce kırışıklıklar, derideki kuru bölgeler, lekeler ve yüzeyel akne izlerinin giderilmesi için kullanılabilir. Akne gelişiminin kontrolu için de uygulanabilir. Bu solüsyon farklı yoğunluklarda ve birkaç hafta süreyle uygulanarak sonuç alınabilir.

Daha derin bir peeling gerekiyorsa triklorasetik asit kullanılır. Kırışıklıklar, lekelenmeler ve renk bozuklukları giderilebilir. Fenol ile yapılanlara oranla daha çabuk iyileşir fakat daha yüzeyel problemler içindir. Uygulama süresi 10-15 dakikadır.

Kimyasal peeling amacı ile kullanılan maddelerin en etkilisi fenoldür. Belirgin kırışıklıklar, ciddi lekeler ve kanserleşebilecek deri problemleri bu yöntemle yok edilebilir. Fenol, bazı kişilerde kalıcı renk değişikliklerine neden olabileceğinden herkeste uygulanmaz.

Etiketler

Kimyasal peeling ile leke tedavisiKimyasal peeling uygulamalarıKimyasal peeling zararlarıKimyasal peeling sonuçları ve etkisiKimyasal peeling yan etkisiKimyasal peeling nedirKimyasal peeling ne demektir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat Emiroğlu

Prof. Dr. Murat EMİROĞLU, 15 Haziran 1961 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1979 yılında Ankara Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıp eğitimi sırasında Genel Cerrahi Staj Programı’nın bir kısmını İtalya’daki Ferrara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Ippolito Donnini’nin başkanlığındaki Cerrahi Departmanı’nda yapmıştır.  İhtisasını ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalında tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır