Doktorsitesi.com

Alkol ve Diyet

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
10 Mart 2016244 görüntülenme
Randevu Al
Alkol ve Diyet

Mutluluğun, hüznün, kutlamaların en vazgeçilmezlerinden olan alkol, vücudunuzda bir kaç gün silinmeyen izler bırakmaktadır. Gerek tükettiğinizde almış olduğunuz yüksek kalorisi ile gerekse vücutta yarattığı olumsuz etkileriyle kilo verme sürecinde yolunuza koyduğunuz büyük taşlardandır. Bu süreci en kazasız geçirebilmek adına beslenmede ki dengelerin iyi düzenlenmesi gerekmektedir.

Alkolün zararlı etkisi, içilen alkolün türünden çok, tüketilen miktarına göre değişmektedir. Tüketimin sınırlı tutulması bu açıdan çok önemlidir. Yüksek miktarda alkol alımı iştah kapatacağı gibi , kan şekerini de düşürücü etki göstererek kişinin huzursuzluk , kaygı gibi sorunlar yaşamasına neden olur. Ayrıca alkol yüksek kalori karşılığında kısa süre bizi tok tutar. Bir gram yağ bize 9 kalori verirken 1 gram alkol 7 kalori verir. Bu durumda devamlı alkol tüketimi bize bol kalori olarak geri döner.

Hangi içkide ne kadar alkol bulunur?

Bira—- %3-5

Şarap —%12-14

Likörler—%24-60

Votka —-%40-45

Viski—-%43

Cin—-%47

Rakı—-%45-50

Alkol tüketiminin ertesi günü nasıl beslenmeliyim ?

Alkol diüretik etkisiyle vücuttan aşırı su atımına neden olur, alkol tüketildiği günlerde ve ertesi gün bol miktarda su tüketilmelidir. Sıvı elektrolit kaybını en aza indirebilmek için, her kadehinizden önce mutlaka bir bardak su için!!!

Alkolün ertesi gün yaratacağı ödem şikayetini azaltmak için ertesi günde bol su tüketin.

İçiyorsam en masumu olsun diyorsanız, hem alkol oranında ki düşüklük hem de antioksidan içeriğinden dolayı ilk tercihiniz kırmızı şarap veya şampanyadan yana olabilir.

Alkol almadan 2 saat önce C vitamini almak içkiyle beraber su tüketmek alkol atılımını hızlandırır.

Bol maydonozlu salata ve sebze ağırlıklı beslenme potasyum açısından zengin olduğu için lenf dolaşımını düzene sokarak vücuttan alkolün hızla atılmasına yardımcı olur.

Alkol tüketiminin olduğu gün kalori ve yağ açısından yüksek bir beslenme gerçekleştirisiniz. Bu durumu telafi edebilmek adına planlı bir alkol alımı olacak ise öncesinde ya da ertesi gün diyetinizde düzenlemelerde bulunup; düşük kalorili, az yağ içeren yiyeceklere yer verin. Kiraz saplı çay, yeşil çay, ödem atıcı sıvılar da yardımcınız olabilir.

Diyabet ve böbrek hastaları alkol kullanıma en çok dikkat etmesi gerekn grupta yer alır. Diyabeti olan kişiler alkol kullandıklarında, bir süre sonra kan şekeri seviyesi hızla düşer ve zamansız acıkmalarla süregelen kan şekeri seviyelerinde dengesizlikler görülür. Böbrek hastalıklarında ise alkol, vücuttaki protein dengesini olumsuz etkileyerek böbreğin yorulmasına ve su tutmasına yol açar ve vücuttaki su dengesini bozar. Bu sebeplerle böbrek rahatsızlığı olan ya da böbrek değerleri yüksek olan kişiler alkol kullanımından kaçınmalıdır.

 

Etiketler

Diyete başlarkenDiyet planlamaDiyet yemekleriDiyetyemegi comObezite ve beslenmeDiyetisyene gidiyorumDiyetteyimDiyetisyenlerin istediği tahlillerDiyet düzensizliğiDiyet yapmaDiyet ve egzersizDiyet yüzükDiyet yüzük yan etkiDiyet listesiDiyet önerisiObezitenin cerrahi tedavisiObezitede beslenme düzeni ve egzersizObezitede beslenme ve egzersiz yaklaşımlarıObezite nedirDiyetObeziteAlkol ve diyet

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır