Alerjik ciltlerin bakımı nasıl olmalı?

Alerjik ciltlerin bakımı nasıl olmalı?

Alerji, genel anlamıyla aynı miktar ve koşullarda başka kişiler için zararsız olan farklı yabancı maddelere karşı, bazı kişilerin aşırı duyarlılık göstermesidir. Peki alerjik hassas cilt hangi özelliklere sahiptir? Alerjik cilt bazı alerjenlere aşırı reaksiyon gösteren çok kuru bir cilt. Cildimiz genellikle kendisini korumak için yüzeyinde su ve yağlardan (lipitler) oluşan ve hidrolipidik tabaka adı verilen ince bir katman oluşturur. Lipit seviyeleri yeterli olmadığında cilt nem düzeyini koruyamaz ve nem buharlaşır. Geçirgenliğini kaybeden cilt, bariyer görevini yerine getiremez ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder.

Bu nedenle günlük duş ve ardından nemlendirme öneriyoruz. Nemlendirici olarak yüksek yağ içerikli merhemler en iyi sonuç verir. Nemlendirici kokusuz olmalı ve boya içermemelidir. Nemlendiricinin banyodan hemen sonra sürülmesi önemlidir. Ayrıca alerjik yapılı insanlar, deterjanlar, sabunlar, kimyasal içeriği yüksek olan şampuanlardan ve banyo köpüğü gibi aşırı tahriş edici ürünlerden kaçınmalıdır.

Yün ve sentetik kumaşlar alerjik ciltleri tahriş eder. Yumuşak, ince dokumalı ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Özellikle yatak odası olmak üzere ev ortamı aşırı sıcak olmamalı ve serin tutulmalıdır. Ev, yatak odası ve yatak sık sık havalandırılmalıdır. Yaz aylarında düzenli olarak fazla yakıcı olmayan güneşe maruz kalınması hastalığın seyrini olumlu etkilemektedir. Atopik ekzema genellikle şiddetli kaşıntılıdır. Kaşınma geçici bir rahatlama hissine neden olsa da, cilde daha çok zarar verip, kalınlaşma, sulantı ve kanama gibi ekzema belirtilerinin daha da şiddetlenmesine ve kronikleşmesine neden olur. Kaşınma ile cilt enfeksiyonlarına yatkınlık da artar. Bu nedenle; mümkün olduğunca kaşınmanın kontrol edilip azaltılması gerekmektedir. Bu amaçla, kaşınmak yerine uygun bir nemlendirici aracılığıyla cildin parmaklarla nazikçe ovulması denenebilir. Kaşıntı anlarında ıslak havlu ile pansuman yapılması faydalı olabilir. Atopik ekzemalı bebeğin ellerine eldiven takılarak, kendisini kontrolsüzce kaşıması önlenebilir. Kaşıntının cilde verdiği zararları önlemek amacıyla tırnakların kısa ve temiz tutulması önemlidir. Ayrıca, kaşınan bölgeler hafif giysiler giydirilerek veya sargı bezi sararak örtülebilir ve ulaşılması engellenebilir. Ayrıca diyette probiyotiklere ağırlık verilmesi faydalıdır.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz

Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak "Dermatoloji Uzmanı" olmuştur. 

İyi derecede İngilizce ve Rusça dil bilgisine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Medicana Ataşehir Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Alerji nasıl oluşur
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube