Sivilce (akne) yağ bezleri ve kıl köklerinin kronik iltihabıdır. Yirmili yaşlardan sonra başlayan , tekrarlayan ve tedaviye dirençli sivilce şikayeti mevcut hastalarda altta yatan Polikistik Over Sendromu (PKOS) gibi bir hormonal bozukluk saptanabilmektedir. Ailesinde Tip 2 diyabet veya insülin direnci olan hastalarda bu oran artmakla birlikte kadınların %5-10' unda PKOS gözlenmektedir. Androjenlerin artmış aktivitesi sonucunda ciltte bulunan yağ bezlerinden aşırı yağ salgılanması sonucunda akne gelişimi ve şiddetlenmesi tetiklenmiş olmaktadır.
Polikistik Over Sendromlu hastalarda, sivilceye çeşitli derecelerde tüylenme, adet düzensizliği, kilo problemleri eşlik edebilmektedir. Tüylenme (hirşutizm), kadınlarda siyah kılların çene, göbek, göğüs uçları, bel bölgesi gibi alanlarda büyümesi ve artmasıdır.
Dirençli sivilce problemi olup, adet düzensizliği ve/veya kıllanmanın eşlik ettiği hastaların, muayene edilerek sonrasında yumurtalık ultrasonu ve hormonal kan tetkikleri ile PKOS açısından araştırılması uygun olacaktır. Hastanın altta yatan hormonal patolojisinin varlığına, klinik akne şiddeti ve hastanın yaşına, daha önceki tedavilerinin yanıtına göre hastaya uygun tedavi seçimi yapılır.. Uygun görüldüğü takdirde hormonal tedaviler akne tedavisine eklenerek tedavi etkinliği artırılabilinir.