Akne ve akne izi tedavisi

Akne ve akne izi tedavisi

Genel olarak Akne vulgaristen mustarip olan kişilerin yüzde 15’inde sivilce izi kalmaktadır. Özellikle sivilcelerin erken tedavisi, ciltteki enflamatuar hasarın minimuma inmesini sağlar, skar riskini azaltır.

Akne izi tedavisinin doğru ve başarılı olması için ilk ve en önemli adım sivilce izlerinin doğru tespitidir. Sivilce izlerinin tipi ve formu gibi özel detayların analiz edilmesinden sonra doğru tedaviye karar verilir.

Her sivilce iz tipinin tedavisi farklıdır.

Şiddetli kistik akne izleri ise sivilcelerin çok uzun süre aktif olmasından dolayı ortaya çıkar ve zaman geçtikte tedavide başarı oranı düşmeye başlar. Bundan dolayı da sivilce sorunu olan kişilerin geç olmadan bir uzmana başvurarak sivilce hasarının ne durumda olduğunu öğrenmesi ve bir an önce tedaviye başlanması gerekmektedir.

En yaygın görülen sivilce izleri skar tipi adı verilen; ice pick skar, boxcar ve rolling skar izleridir. Bu izler alında, yanaklarda, çenede ve sırtta meydana gelebilir. Skar derecesi ise kişilere göre değişmektedir.

Ice Pick:

Bu izler, çukur izleri ifade eder. Yara izi dar ve derin bir yapıdadır. Bu izler için en uygun tedavi yöntemlerinin başında subsizyon dediğimiz izin altındaki yapışıklığın iğne yardımıyla alttaki dokudan ayrılması gelmektedir.

Boxcar Yara İzleri:

Bu sivilce izleri ise ice pick skarlardan daha geniş olmaktadır. Özellikle yanaklarda görülmektedir. Lazer veya Altın İğneli Radyofrekans ile cildin yenilenmesi büyük ölçüde başarı sağlarken, daha derin izlerde subsizyon tekniğinin uygulanması başarılı sonuçlar verecektir.

Rolling Scars:

Rolling scar olarak ifade edilen izler, yuvarlak akne izleridir. Özellikle ciltte dalgalı bir görünümün oluşmasına sebep olmaktadır. Kombine bir tedavi gerektirmektedir.

Keloid Yara İzleri:

Keloid yara izleri kırmızı renkli, sert ve kabarık bir formda görünen izlerdir. Özellikle çene hattı, göğüs, omuz üst kollarda görülmektedir. Anti-enflamatuar enjeksiyonları ve Lazer tedavileri ile pürüzsüz bir görünüm elde edilebilir.

Eritemli (Kızarık) Akne İzleri:

Akne geçtikten sonra bazen yerinde aylarca süren kızarıklıklar kalabilir. Bu kızarıklıkların IPL dediğimiz ışık sistemleri ile tedavisi ve kısa sürede geçmesi sağlanabilir.

Akne İzlerinin Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle akne ve akne izi konusunda deneyimli bir uzman tarafından cilt durumunun analiz edilmesi gerekmektedir. Sivilce tiplerinin ve yara izi şekillerinin analiz edilmesinden sonra bir tedavi planı yapılır. Genellikle kombine tedaviler ile akne izlerinden tamamen kurtulmak mümkündür.

Akne İzi Tedavisinde Başlıca Tedavi Yöntemleri Şunlardır:

Altın İğneli Radyofrekans,

Fraksiyonel lazer,

Dermapen, dermaroller gibi mikroiğneleme teknikleri,

PRP,

Mezoterapi,

Subsizyon,

IPL,

İntralezyonel enjeksiyon

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şirin Çelik

Uzm. Dr. Şirin Çelik, 31 Aralık 1984’te dünyaya geldi. Lisans öncesi öğreniminden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladı ve 2007 yılında tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı aldı. Şirin Çelik, Yüksek Lisansı’nı 2012 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde yaptı ve ardından Dermotoloji uzmanlığı unvanını almaya hak kazandı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, akademik sürecini bitirdikten sonra, Bezm - i Alem Vakıf Hastanesi’nde 2008 – 2012 yılları arasında ilk kariyer sürecine başladı. Ardından, “Batman Bölge Devlet Hastanesi (2012 – 2014)”, “Başarı Hastanesi (2014 – 2015)”, “Yeni Yüzyıl Ünv. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi (2016 - 2020)”, “Estethica Levent Hastanesi (2020)” ile sayısız hastanın hayatına pozitif dokunuşlar yaptı. Uzm. Dr. Şirin Çelik, 2018 - 2020 yılları arasında Yeni Yüzy ...

Etiketler
Sivilce
Uzm. Dr. Şirin Çelik
Uzm. Dr. Şirin Çelik
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube