Akne ilacı antiaging etki yapar mı?

Akne sorunu sadece ergenlik döneminde değil farklı nedenlerle her yaş grubunda olabilen cilt hastalığıdır.

Akne ilacı antiaging etki yapar mı?

Akne sorunu sadece ergenlik döneminde değil farklı nedenlerle her yaş grubunda olabilen cilt  hastalığıdır.

Bazen sadece cilde sınırlı sebebleri olur. Krem veya bakım ürünleriyle kontrol altına alınabilir. Bazen de sistemik olarak genel sağlık durumunun ele alınmasıyla tedavisi gerekebilir.

Kremlere yani topikal tedaviye yanıt vermeyen, iz bırakan ve sırt göğüs bölgesi gibi geniş alanlara yayılan durumlarda ağızdan tedavi gerekebilir. Bu konuda en sık A vitamininin türevi olan İZOTRETİNOİN etken maddeli ilaç kullanılır. Kesinlikle dermatolog tarafından dozu ve kullanım süresi takip edilmesi gereken bu ilaç, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar aknenin iyilşmesi ve sonrasında iz tedavisinde A vitamini ve türevlerinin etkinlikte üstün olduğunu göstermektedir.

Antiaging yaklaşımlarla ilgili dermatolojik açıdan yapılan bilimsel çalışmalar son 20 yılda düşük dozda ve aralıklı olarak verilen İzotretinoin molekülünün sadece yüzde değil kol, bacak, sırt derisi gibi tüm ciltte lekelenme, sarkma, kırışıklık ve kollagen sentezinin azalmasıyla ilgili sorunlarda olumlu etkileri olduğunu biyopsilerle göstermiştir.

Benim bakış açıma göre kişinin beslenme, yaşam tarzı, yaş ve genel sağlık durumuna göre antiaging yaklaşım bireyesel olarak ele alınmalıdır. Özellikle deri tipi açık ve hassas olan kişilerde 40 lı yaşlardan sonra lekelenme ve kırışmalar artarken bağ dokusu incelmeye başlıyor. Kişinin beslenmesini, stres ve uyku durumunu, eksik olan vitaminlerini ve gerekirse hormonal takviyelerini düzenlemeye ek olarak gerekirse ağızdan isotretinoin bu konuda tedaviye eklenebilir.

Burada hassas olan konu; kişinin genel sağlık durumunda bu molekülü almasına engel yaratacak risk olmaması ve tedavinin takibinin mutlaka dermatolog tarafından yapılmasıdır.

Antiaging yaklaşımlarda laser, peeling, estetik ameliyatlar nasıl kendi içinde kişinin tarzına göre gereklilik ve riskler taşıyorsa ağızdan izotretinoin alınması da aynı açıdan kar zarar oranına bakılarak düzenlenebilir.

Özellikle krem gibi sürme ürünleri düzenli kullanamayan veya A vitamini türevlerini sürme ilaç olarak kullanınca kızarıklık yanma gibi şikayetleri olanlarda yine bu tedavi yaklaşımı düşünülebilir.

Bir maddeyi ilaç veya zehir yapan dozudur. Bu konuyla ve tedavi yaklaşımıyla ilgili size özel detaylı bilgi almak için dermatoloğunuzla görüşebilirsiniz.

Sağlık ve esenlikler dilerim.

Uzm. Dr. Vildan ŞENGÖZ

Bu makale 15 Kasım 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Vildan Şengöz

2004 yılında uzmanlığımı aldıktan sonra uzun yıllar boyunca klasik dermatolojik yaklaşımın gerek cilt sağlığı ve bakımı gerekse genel sağlık yaklaşımında eksik kaldığını fark edip bütünsel tıp yaklaşımıyla ilgili eğitim almaya karar verdim. Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılan GETAT eğitimlerinde yaklaşık 2 yıl süren Homeopati Temel Eğitimini 2018 Yılında tamamladım. Eş zamanlı olarak beden sağlığı için beslenme, yaşam tarzı ve stres yönetimi gibi konuların önemli olduğunu düşündüğüm için işin mutfağına girmeye karar verdim. Hindistan Vivekananda Yoga Üniversitesi’nin ülkemizdeki temsilcisi olan İstanbul Yoga Merkezinde Yoga Eğitmenliği programını tamamladım. Bu dönemde ve sonrasında Ayurvedik yaklaşımın kadim bilgilerle insan fizyolojisine olumlu katkılarını öğrenmek için eğitimler aldım. Bu süreçler şu anda online eğitimler ve okumalarla ...

Etiketler
Cilt gençleştirme
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
Uzm. Dr. Vildan Şengöz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube