Ağrısız doğum mümkün mü?

Ağrısız doğum mümkün mü?

DOĞUM ESNASINDA AĞRI KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?

Doğum hayatta insanoğlunun başına gelen en mucizevi olay, doğal haliyle elbetteki ağrılı bir süreç. Vaginal yol ile ya da cerrahi yöntem yani sezaryenle, her nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin artık günümüzde bu prosedürü ağrısız yaşamak mümkün. Sezaryen zaten cerrahi bir işlem olduğu için genel anestezi ile tam olarak uyuyarak ya da bölgesel anestezi teknikleri kullanılarak uyumadan bilinç açık ama kesi yerinde ağrı hissi yok edilerek yapılıyor. Vaginal doğumda ise bölgesel anestezi tekniklerinden faydalanmak mümkün. Ağrı büyük ölçüde azaltıldğı için günümüzde bu doğum şekline ''prenses doğumu'' da deniyor..

Bölgesel Anestezi Nedir?

Bölgesel anestezinin epidural, spinal ve kombine yani epidural + spinal anestezi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar, hastaya, sırtında yer alan spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu keseye ya da kese dışındaki alana anestezik madde enjekte edilmesine göre farklılıklar gösterir. Hasta için en uygun olanına anestezi uzmanı doktor karar verir. 

Bölgesel anestezi, normal vaginal doğumda kullanılabileceği gibi sezaryen operasyonu esnasında da uygulanabilmektedir.

Bölgesel anestezinin kendine özgü bazı avantajları bulunmaktadır.  Hasta hem ağrı duymaz, hem uyanık yani bilinci açıktır ve bebeğinin doğduğu o müthiş, mucizevi anlara bizimle birlikte şahit olur.  Bunların yanında hava yolu açık olduğu için yani herhangi bir tüp uygulamasına gerek olmadığı için kendi solunumunu sağlayıp gülüp konuşabilir. Bir diğer avantajı da operasyon bittikten sonra hasta ilk 3-4 saat boyunca bu anestezinin etkisinde ağrı hissetmemeye devam eder ve operasyon odasından yatağına gülümseyerek gelebilir. Hasta, vücudunun hissiz olan kısımlarını yeniden hissetmeye başladığında ise daha önceden yerleştirilmiş olan kateterler yardımıyla ağrı kesici ilaçlarını buradan kendi kontrolünde bir ağrı kesici pompa ile devam ettirebilir. Bu da hastaya ameliyat sonrası konfor sağlar. Vaginal doğumda da başın çıkmasını kolaylaştırmak için açılmış bir kesi var ise hem bu kesi ağrısını hem de onarım için atılan dikiş ağrılarını hissetmez. 

Her girişimin komplikasyonları olabileceği gibi bölgesel anestezinin de nadir de olsa yan etkileri ya da komplikasyonları olabilir. Titreme, tansiyon düşmesi, nefes darlığı, sırt ağrısı, baş ağrısı gibi durumlar geçici küçük komplikasyonlardır. Büyük komplikasyonlar (sinir hasarı, felç ya da infeksiyon vs) ise oldukça nadirdir. 

Her durumda gebeler bu anestezi şekline karar vermeden önce, mutlaka anesteziyolog hekimlerin değerlendirme ve görüşlerini almalıdırlar...

Ağrısız keyifli doğumlar dileğiyle...

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Evrim Aksoy

Op. Dr. Evrim AKSOY, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitimin ardından 1998-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'nda ihtisas eğitimi almıştır. 2000 yılında ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasına başlamış 2004 yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Lisans ve ihtisas eğitimlerini 2009 yılında Strasbourg Fransa (EITS) European Institute of Telesurgery - Laparoskopik Cerrahi Eğitimi ve 2010 - 2011 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tıp Merkezi - IVF (Tüp Bebek) Sertifika Programı eğitimleri takip etmiştir. Kendisi  iyi derecede ingilizce bilm ...

Etiketler
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
Op. Dr. Evrim Aksoy
Op. Dr. Evrim Aksoy
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube