Ağrı tedavilerinde proloterapi ve prp kullanımı

Ağrı tedavilerinde proloterapi ve prp kullanımı

Ağrı, "Vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte bulunan, insanın geçmişteki deneyimleriyle ilgili, duysal, hoş olmayan bir duyudur." Ağrı her zaman kişiye özneldir.

Kas-iskelet sistemindeki ağrılar her zaman bağ dokusu hasarı ile birliktedir. Ağrının oluşması için tek ve büyük bir travma olması şart değildir. Günlük aktiviteler, tekrarlayan basit hareketler, sportif aktivitelerden uzak bir hayat sürmek gibi durumlar da bağ dokusunda hasar oluşturabilir. Bağ dokusunu oluşturan kıkırdak, tendon ve ligamentler hasarlandıkça yük taşıma kapasiteleri azalır ve kritik sınır aşıldığında ağrı ve fonksiyon kaybı oluşur. Oluşan hasar vücut tarafından onarılmazsa ağrı kronikleşir. Bağ dokusundaki hasarın yerine göre, Bel fıtığı, diz kireçlenmesi, topuk dikeni vs… gibi hastalık tabloları oluşur ve oluşan tabloların hepsi birer sonuçtur. Problemin kaynağına değil de sonuçlarına odaklanmak sorunu çözmez. Ne ağrı kesici kullanmak ne de ameliyat olmak bu bağ dokusu hasarını iyileştirmez. Fizyoterapi ya da manuel terapi ise kas dokusunu hedef aldığından spazmı çözüp geçici bir rahatlama sağlar. Proloterapi tam bu noktada hasarlı bağ dokusunu kalıcı ve doğal yoldan iyileştirdiği için kalıcı iyilik sağlar.

Proloterapi, proliferan solüsyon enjeksiyonu ile yara iyileşme mekanizmalarının uyarılması, bu yolla dokuların tamir edilmesi ve yeniden şekillendirilmesini sağlar.

Proloterapi doğal yoldan iyileşmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ağrılı durumlara yol açan doku hasarlanmaları proloterapi sayesinde kalıcı olarak tedavi edilebilirler.

Proloterapide amaç bu hasarlı eklem, tendon ve ligamentlerin proliferan solüsyonlarla uyarılarak yenilenmesini ve yeniden şekillenmesini sağlamaktır.

Proloterapi tedavisi kişiye özel düzenlenen, 15-30 günlük periyodlarla uygulanan bir enjeksiyon yöntemidir. Enjekte edilen sıvı kimyasal bir madde, ilaç ya da steroid (kortizon vs) değildir; yoğunlaştırılmış dextroz ve seyreltilmiş lokal anestezik kombinasyonu kullanılır. Doğal yoldan dokunun orijinal haliyle yeniden oluşturulması sağlanır. Proloterapi yönteminin en dikkat çekici yönlerinden biri ise tedavi süresince fiziksel bir kısıtlama yapılmaması, istirahat gerektirmemesidir.

''Platelet rich plasma" platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısaltılmış adıdır. Bir kişiden alınan az miktardaki kanın bileşenlerine ayrıştırılması ile elde edilen "platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın" yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.

PRP sistemi; vücuda enjekte edildiği bölgede dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir yöntemdir. PRP enjeksiyonu ile bağ doku yapısında bulunan kollajen üretimi uyarılır. PRP laboratuvar ortamında bir dizi solüsyonlar kullanılarak elde edilebildiği gibi bu işe özel hazır kitler kullanılarak ta elde edilebilir. Her 10 ml kandan ortalama 3-5 ml PRP elde edilir. Zahmetli ve masraflı olduğu kadar sınırlı hacimlerde üretilebilir. Bu yüzden enjeksiyon hacmi de sınırlıdır.

Günümüzde yapılan yanlış uygulamalardan biri eklem ağrılarında eklem içine PRP enjekte ederek ağrının geçmesini beklemektir. Ancak kronik hasarlı bir eklemde eklemin destek dokularını iyileştirmeden sadece eklem içine verilecek PRP ağrı kontrolünde yetersiz kalacaktır. Böyle bir durumda yapılması gereken şey önce 3-4 seans Proloterapi uygulayarak eklemin stabilitesini (sağlamlığını) sağlamak ve ardından 2 ya da 3 seans Proloterapi ve PRP'yi birarada uygulayarak eklemi kalıcı olarak tedavi etmektir. Bu durum gereksiz maliyetlerin önüne geçeceği gibi, iyi bir ağrı kontrolü sağlayarak hasta memnuniyetini de artırır.   

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi

Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi, 1978 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, ağrı tedavilerine yönelik ağrısı sebebiyle Gata Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı'nda tamamlamış ve 2011 yılında Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde hasta kabulüne başlamıştır. Bu hastanede Ağrı kliniği oluşturarak Proloterapi yöntemini birçok hastasına uygulamıştır. Yenileyici Tedavi Yöntemleri ile daha yoğun bir şekilde ilgilenmeye başlamış olan Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi, bu konuda dünyadaki en etkili ve en yetkin kuruluş olan Hackett-Hemwall Vakfı'nın eğiticilerinden Dr. Stephen Cavallino'dan ve Nöroproloterapi tekniğinin tescil sahibi, uygulayıcısı ve eğiticisi Dr. John Lyftogt ...

Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi
Uzm. Dr. Önder Taylan Çifçi
İstanbul - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube