Ağız kokusunun nedenleri

Ağız kokusu

Ağız kokusunun nedenleri

     Bilimsel adıyla Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu; ağızdan gelen, hem kişinin kendisini hem etrafındaki kişileri rahatsız edecek şekilde oluşan kötü koku olarak tanımlanabilir. Ağız kokusu olan kişilerde sosyal baskı, sosyal stres ve özgüven problemleri oluşabilmektedir. Bu nedenle hem sosyal hem bilimsel açıdan tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

     Ağız kokusunun birçok sebebi olabilmektedir. Bunların bazıları ağız içiyle alakalı sorunlarken, bazen de kişinin sitemik bir problemine eşlik edebilmektedir. Ağız içiyle alakalı kısımda; kötü ağız hijyeni, diş çürükleri, diş taşı ve tartar oluşumu, diş ve dişeti enfeksiyonları en çok görülen sebeplerdir. Bu sebeplerden kaynaklı ağız kokusunun tedavisi, diş hekimi tarafından diş taşı ve tartarların temizliği, diş çürüklerinin temizlenmesi, ağızdaki diş ve dişeti enfeksiyonlarının tedavi edilmesi şeklinden olmaktadır.

     Ağız kokusunun ağız haricindeki sebeplerinden başlıcaları ise; solunum yolları enfeksiyonları, sinüzit, şeker hastalığı, karaciğer ve mide hastalıklarıdır. Bunlarla alakalı diş hekiminin yönlendirdiği branş doktoruna muayene olunmasında fayda vardır. Yine tüm bunların haricinde ise; sigara ve kahve tüketimi, sarımsak,soğan gibi ağır kokulu yiyeceklerin çokça tüketilmesi de ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Bunların tüketilmesinin bir süre kesilmesi, ağız kokusunun geçmesi için yeterli olacaktır.

    Özetlemek gerekirse, ağız kokusu olan kişilerin ilk danışacağı kişi diş hekimi olmalıdır. Ağız içindeki sebeplerinin ortadan kaldırılması gerekir. Eğer yine de ağız kokusu şikayeti devam ederse diş hekiminiz sizi ilgili branş doktoruna yönlendirecektir.

    Sağlıklı günler, sağlıklı gülüşler.

Bu makale 8 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Emre Güldüren

Dt. Emre Güldüren
Dt. Emre Güldüren
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube