Açlık fazında antrenman

Kaslarda mitokondriyal kütlenin artmasıyla egzersiz adaptasyonunun geliştiğini biliyor musunuz?

Açlık fazında antrenman

Sağlığın korunması ve iyileştirilmesinde çevresel faktörler arasında yer alan egzersiz ve beslenme önemli rol oynamaktadır. Bu iki temel bileşen aynı zamanda birbirlerinden de etkilenmektedir. Egzersizde performansın sürdürülmesi, hedeflenen çıktıların elde edilmesi ve sakatlıklardan korunmak ancak uygun beslenmenin eşlik ettiği durumlarda mümkündür. Bu nedenle egzersiz türü, süresi ve yoğunluğuna özgü diyetin uzmanlar tarafından oluşturulması son derece önemlidir.

Egzersiz türü ve yoğunluğu göz önünde bulundurularak CHO dahil makro besinlerin enerjiye sağlayacağı katkının oranı veya kilogram başına tüketilmesi önerilen gram miktarı otoriteler tarafından belirtilmiştir. Aynı zamanda antrenman öncesi, esnasında ve sonrasında beslenmenin planlanması için protokoller oluşturulmuştur. Günümüzde hala kullanılan sporcu beslenmesine yönelik kılavuzlar toparlanma, sakatlıkların önlenmesi ve performansın sürdürülmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak farklı egzersiz türlerinden beklenen çıktılar arka planda kalmıştır.

Genetik ve hücresel boyutta çalışmaların pratikleşmesi ile birlikte egzersize verilen hücresel yanıt dikkat çekmeye başlamıştır. Güncel çalışmalar sinyal yolaklarında gözlenen değişikliklerin egzersiz türü, substrat mevcudiyeti ve özellikle CHO erişilebilirliğinden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle egzersize özgü beslenmenin daha dinamik olması gerektiği düşünülmektedir.

Klasik önerilerin aksine CHO erişilebilirliğinin tüm egzersizlerde gerekli olmadığı, dayanıklılık antrenmanlarında düşük glikojen mevcudiyetinin antrenman adaptasyonunu arttırabileceği belirtilmektedir.

Güncel çalışmalarda özellikle bisiklet ve koşu gibi dayanıklılık antrenmanlarının düşük kas glikojeni ile açlık fazında yapılması önerilmektedir. Dayanıklılık egzersizi öncesi düşük CHO alımı hücresel boyutta sinyalizasyonu, özellikle p38 MAPK yolağını aktive ederek mitokondriyal biyogenezi desteklemektedir. Ancak direnç egzersizlerinde yeterli glikojen deposuyla başlamanın hipertrofiyi olumlu etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle antrenman oturumuna özgü CHO periyotlama stratejisi önerilmektedir. Ayrıca ağırlık egzersizleri için düşük kas glikojeni kas kütlesindeki toparlanmayı engelleyerek kas yapımını olumsuz etkilemektedir. 

Egzersiz türüne göre beslenme planı oluşturmak meşakkatlidir. Bunun için işin uzmanı olan sporcu diyetisyenlerinden destek almak oldukça önemlidir.

Bu makale 15 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Selmanur Şaffak Palacı

Uzm. Dyt. Selmanur ŞAFFAK PALACI, 2019 yılı Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunudur. Mezuniyet sonrası iki yıl boyunca spor merkezinde yüz yüze ve haricen online olmak üzere kilo alma, kilo verme, sporcu beslenmesi alanlarında hizmet vermiştir. Bu esnada Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans eğitimine başlamıştır. ‘Karbonhidrat Periyodizasyonunun Kas Gelişimine Etkisi’ adlı makalesi Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Çalışmalar X kitabında yayımlanmıştır. Şu anda lisansüstü eğitimine devam etmektedir. Şubat 2022’den beri RFM Diyaliz Merkezlerinde tıbbi beslenme ve kurum diyetisyenliği hizmeti vermektedir. Yetişkin hastalıklarında beslenme, sporcu beslenmesi ve kilo kontrolü üzerine çalışmaktadır. Beslenme planının bireye özel oluşturulmasına son derece önem vermektedir. ...

Etiketler
CHO PERİYODİZASYONUNUN KAS GELİŞİMİNE ETKİSİ
Uzm. Dyt. Selmanur Şaffak Palacı
Uzm. Dyt. Selmanur Şaffak Palacı
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube