30'dan sonra düzenli muayene şart!

30'dan sonra düzenli muayene şart!

30'lu yaşlar kadınlar için ayrıca dikkat edilmesi gereken dönemleri içeriyor. İş ve kariyer kaygısı gibi çeşitli nedenlerle anne olma hayallerinin ertelendiği 30’lu hatta 40’lı yaşlar, yine bu dönemde ansızın kapıyı çalabilen ciddi hastalıklar ve menopozun baş gösterdiği 50’ler derken, kadınlar hayatın sihirli dönemeçlerinde dört mevsimi bir arada yaşıyor.

En kritik dönem

Ailesi, dostları, arkadaşları derken çevresindeki hemen herkesin sağlığıyla fazlasıyla ilgilenen kadınlar, iş kendi sağlıklarına, düzenli olmaları gereken muayenelere geldiğinde bir o kadar ihmalkâr ve bilinçsiz davranabiliyor. 30’lu yaşlardan itibaren kadın hastalıklarında düzenli muayene kritik önem taşıyor.

Smear Gerekli

Son yıllarda HPV enfeksiyonunun yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserleri erken yaşlarda görülmeye başlandı. Bu nedenle smear dediğimiz rahim ağzından sürüntü alınması daha da önem kazandı.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi hayat kurtarıyor. Düzenli olarak yapılacak smear kontrolleri ile çok erken dönemdeki hücre değişiklikleri saptanabiliyor ve basit tedaviler ile çözüm sağlanabiliyor.

En önemli belirtiye dikkat!

50’li yaşlarla birlikte ise menopoz dönemi başlıyor. Menopoza girmek için ortalama yaş 51, menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirti âdet döngüsündeki değişiklikler.

Adetlerde yoğunluk bakımından da azalma veya çoğalma olabiliyor. Adet kanaması normalden uzun veya kısa sürerken, sıcak basması ve uyku şikayetleri de artıyor.  Kimi için çalkantılı geçen menopozda ani ruh hali değişiklikleri görülebiliyor. Hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle kadınlar kendilerini daha sinirli, asabi veya yorgun hissedebilirler.

Anneliği ertelemeyin

Doğurganlık 35 yaşından sonra azalmaya başlar. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi bozulur ve gebelik zorlaşır. Özellikle âdet düzensizlikleri olanlar bu konuda uyanık olmalı. 

İş ve kariyer kaygısıyla çocuk arzusunun bilinçsizce ertelenmesi bazen geri dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir. Ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların çok daha dikkatli olması ve yumurtalık rezerv testlerini yaptırmaları gerekiyor.

Bu makale 21 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Yumurta rezervlerinde azalma
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube