1-panik atak tedavisi; zorluklar?

Panik atak tedavisinde karşılaşılan direnç ve zorlukları aşağıda özetlemeye çalıştım. Ancak bu açıklamaları okumadan önce panik atağın bir veya birkaç kez her insanda yaşanabileceği ya da tiroid hastalığı, uykusuzluk vs. ve benzeri durumlarda birkaç kez tetiklenebileceğini vurgulamalıyım. Ancak tetkikler normal ve sürekli bir panik atak gelir endişesi yaşanıyorsa ve 1 aylık bir süre geçtiyse, panik bozukluk tanısı konur ve bu durum fiziksel bir rahatsızlıktan kaynaklanmaz. Aşağıda okuyacaklarınız sizler için yol gösterici olabilir.

1-panik atak tedavisi; zorluklar?

 Fiziksel belirtilere benzerlik (çarpıntı, bulantı, nefes almada güçlük) nedeniyle durumun psikolojik olabileceğinin kabullenilmesine direnç; Bu nedenle dahiliye, nöroloji, kardiyoloji, ve diğer bir çok doktor ziyareti yapılırken, psikiyatriye ya da psikolojik desteğe direnç oluşmaktadır.
 Farkedilmeyen düşüncelerin kimyasal tepkimelerle bedeni ve nefesi uyararak panik atağı tetikleyebileceğinin fark edilememesi; Bir çok panik ataklı paniğin aniden başlaması nedeniyle durumu daha çok fiziksel hastalık gibi algılar. Ancak dikkatli bakıldığında atak öncesi bir çok negatif düşünceyle zihinlerinin dolu olduğu görülebilir. Durumu psikolojik algılayan bir çok danışanımız ise yabancılaşma, çıldırma korkusu gibi durumlar la yüzleşmemek için psikiyatrik destekten kaçınıyor olabilirler.
 Yeterli bir psikoterapi almadan sadece ilaç tedavisi başlanması. Panik ataklı danışanımız, panik bozukluk tanısı aldıktan sonra yani durumun psikolojik kökenli olduğu netleştikten sonra bile sadece ilaç tedavisi uygulandığı ve paniğe neden olabilecek düşünceler, kişilik yapısı ve yaşam koşulları ile yüzleşmekten kaçındıkları görülmektedir.
 Yoğun, hızlı ve stresli yaşam biçimini değiştirmeye direnç ; panik bozukluklu danışanlarımızın bir çoğu, hassas ve güçlü kişilik yapıları nedeniyle duyarlı karşı odaklı, aşırı sorumluluk alma eğilimindedirler. Bu özellikleri nedeniyle bir çok stres etkenini bırakmakta ve kurtulmakta zorluk yaşarlar.
 Panik atağın verdiği mesajı algılamadan hastalık olarak etiketlemek; Panik atağın mesajını almadan, onun hastalık değil bir tür savunma olduğunu idrak etmeden, tam bir iyiliğe ulaşmak pek mümkün görünmemektedir. Hayatta aşırı güçlü duruyorsanız başınız döner, çok yoğun ve sorumluluk dolu iseniz kalbiniz çarpar, kendinizi başkalarına kurban ederseniz mideniz bulanır ve benzeri mesajlar alındığında iyileşme hızlanacaktır.

Bu makale 13 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube