Periodontal hastalığın bir sonucu: diş yer değişimi

Periodontal hastalığın bir sonucu: diş yer değişimi

Periodontal hastalığın bir sonucu olarak, dişi olması gereken konumunda tutan dengelerin bozulması ile dişin yer değiştirmesi mümkündür. Bu durum, "patolojik migrasyon" olarak adlandırılır, oldukça yaygındır; periodontal hastalığın erken bir belirtisi olabildiği gibi, ilerleyen dönemlerinde de oluşabilir. Genellikle ön dişlerde görülür ve dişler herhangi bir yöne yer değiştirebilir. Sıklıkla, bu dişlerde mobilite ve rotasyon (dönme) de beraberinde görülür. Bazen, dişin ağız içine doğru sürerek uzaması ve kök yüzeyinin açığa çıkması şeklinde de görülebilir. Bu durum ise "ekstrüzyon" olarak adlandırılır.

Dişlerin normal konumunda idamesi iki temel faktör tarafından dengelenir. Bunlar:

Sağlıklı periodonsiyum

Dişe gelen çiğneme kuvvetleri, yanak ve dudak basınçları

Patolojik migrasyon, dişin periodontal desteğinin zayıflaması, dişe gelen kuvvetin artması veya her ikisinin bir arada olması sonucu oluşur.

Tedavide öncelikle durumun sebebi belirlenmeli ve bunu gidermeye yönelik çalışılmalıdır. Periodontal hastalık varlığında uygun periodontal tedavi yöntemleri sırasıyla uygulanmalı iyileşme takip edilmelidir. Bazen, yer değiştiren diş, periodontal tedavinin ardından eski konumuna dönebilir, ancak bu durum her zaman gerçekleşmez. Sağlıklı bir periodontal durum sağlandıktan sonra, estetik açıdan neler yapılabileceği değerlendirilmeli, hekim ve hasta açıkça görüşlerini bildirerek uygun seçeneğe birlikte karar vermelidir.

Bu makale 10 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Ece Çaycı Akkan

Uzm. Dt. Ece Çaycı Akkan, 1990 yılında İzmit'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2012 yılında Hacettepe Üniversite'si Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda tamamlayarak uzman doktor olmuştur.

 Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak klinik ve akademik gibi birçok faaliyetlerde bulunmuştur.

Uzm. Dt. Ece Çaycı Akkan, mesleki çalışmalarını Kocaeli'de bulunan Özel Aden Aile Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam ettirmektedir.

Etiketler
Periodontal rahatsızlık
Uzm. Dt. Ece Çaycı Akkan
Uzm. Dt. Ece Çaycı Akkan
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube