Yaz aylarının gelmesi ile birlikte değişen beslenme alışkanlıkları ağız ve diş sağlığınızı tehdit ediyor…

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte değişen beslenme alışkanlıkları ağız ve diş sağlığınızı tehdit ediyor…

Yaz aylarının gelmesi ve okulların kapanması ile birlikte yaşam şeklimizde olduğu gibi beslenme alışkanlıklarımızda tatile uyarlandı. Dış mekanlarda geçirilen süre arttıkça dişlere yapışan şekerli gıdalar ile beslenme oranında da artış olmaktadır. Patates kızartması, cips, bisküvi, dondurma külahı, çikolata,… gibi yiyecekler dişlerimizin çiğnediğimiz yüzeylerine yapışır. Etkin bir diş temizliği yapılmadığı sürece bu gıdalar ağız ortamındaki bakteriler tarafından fermente edilir ve ortaya çıkan asit diş çürüğüne sebep olur.

Sıcak havanın bunaltıcı etkisi ile asitli içeceklerin tüketimi de artmaktadır. Asitli içecekler dişin mine dokusunda aşınmalara sebep olacağından bu içeceklerin tüketimi minimumda tutulmalıdır. Eğer asitli içecekler tüketiliyor ise mine erozyonunu en aza indirmek için bu içecekler tüketildikten sonra dişler su ile çalkalanmalı ve 20dk. sonra da fırçalanmalıdır. 20 dakikalık bekleme süresi asit atağı sebebi ile yumuşama gösterip yıkıma uğrayan mine dokusunun mineralizasyonunu dengelemesi için önemli bir süredir.  Ayrıca bu içeceklerin tüketimi sırasında pipet kullanımı da asitin diş yüzeyine temasını azaltacaktır.

Tatilde değişen uyku düzeni ve beslenme saatlerindeki farklılar ne yazık ki ilk olarak ağız hijyeni alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Oysa ki dişler sabah, öğle ve akşam düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş ipi kullanımı, ağız çalkalama sularının kullanımı ihmal edilmemelidir. Sakız çiğneyerek geçiştirilmeye çalışılan oral bakım ağız hijyenini sağlamak için yeterli değildir. Sakız sadece geçici bir süre ve kısıtlı bir temizliğe yardımcıdır. Çiğnediğimiz sakızlar şekersiz olmalıdır ve sonrasında dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Güliz Karacaoğlu

Dt. Güliz KARACAOĞLU, 1989 yılında Edirne'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Özel Erdem Koleji'nde ve Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi'nde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2012 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından profesyonel çalışma hayatına İstanbul'da Özel Dentavita Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde başlamıştır. 2014 yılının ilk aylarında Diş Hekimi Bilal Başel ile birlikte Kadıköy'de kurmuş oldukları diş kliniğinde 2015 yılı itibariyle kendi adı altında çalışmalarına devam etmektedir. Dental estetik, diş beyazlatma, diastema kapatma, dental laminalar, debonding, dental implant, botoks, ortodonti uygulamaları gibi diş sağlığının estetikle buluştuğu tedaviler, özel ilgi alanları arasında bulunan Dt. Güliz KARAC ...

Dt. Güliz Karacaoğlu
Dt. Güliz Karacaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube