Varis tedavisini hangi doktor yapmalı?

Varis tedavisini hangi doktor yapmalı?

Varis hastalığında bacaktaki toplardamarlarda, özellikle uzun süre ayakta kalan kişilerde kanın geri dönmesinde yavaşlama ve buna bağlı olarak damarlarda belirginleşme, dışa doğru bombeleşme ve morumsu renk değişikliği olur. Ayaklarda künt bir ağrı, yanma hissi, ağırlık hissi ve bileklerde şişlik hissedilebilir.

Böyle bir durumda kişi randevu alırken genellikle dahiliye yani iç hastalıkları uzmanlarını tercih etmektedir. Böylece ilk hatayı yapmış olacaksınız. Birçoğu olması gerektiği gibi kalp ve damar cerrahisi uzmanlarına yönlendirirken birçoğu ise işe yaramayacağını bildiği halde ilaç ya da varis çorabı reçete ederek hastayı geri göndermektedir. Böylece ikinci hata kendiliğinden gelmiş olacaktır. Doğru seçim kalp ve damar cerrahisi olmalıdır. Varis hastalığının teşhis ve tedavisinde en yetkili uzmanlık alanın kalp ve damar cerrahisi uzmanları olmaktadır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki kalp damar cerrahisi branşı uzmanlarının bir kısmı sadece varis gibi toplar damar hastalıklarının tedavisiyle ilgilenmektedir ve bu branşa fleboloji denir.

Son dönemlerde girişimsel radyoloji uzmanları, dermatoloji (cildiye) uzmanları, estetik cerrahları ve pratisyen hekimler varis tedavisi  yapmaya başlamıştır ancak unutulmamalıdır ki hastalıklar sadece tedaviden ibaret değildir ve karşılacağınız sorunlarda yukarıda branşlarını saydığımız doktorlar yetersiz kalacaktır.

Gerek toplar ve gerekse atar damar hastalıkları konusunda eğitim alan branş kardio vasküler cerrahi branşıdır. Bu nedenle varis tedavisi vücudun öncelikle tüm damar sistemine hakim olan cerrahlarca yapılmalıdır. Yani kalp ve damar cerrahları bu tür işlemleri yapmalıdır. Hatta bu branşın bir üst branşı olan ve sadece varis ve tedavisiyle ilgilenen fleboloji alanında uzman hekim bu tür tedavilerin tam karşılığı olacaktır.

Türkiye’de çok yaygın olmamakla birlikte Avrupa’da ve Amerika’da fleboloji doktorları bulunmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca bu alanda uzmanlaşmış hekimlere muayene olmalısınız. Şunu unutmamalısınız ki ilaçla, kremle ya da varis çorabı ile hastalıktan kurtulma imkanınız yoktur. İlaç ve varis çorabının etkisi kısmen şikayetlerin azaltılması yönündedir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Onur Gürer

Prof. Dr. Onur GÜRER, 1966 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde yaparak Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur. İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde 15 yıl boyunca görev almış olan Doç. Dr. Onur GÜRER, bu hastaneden sonra çeşitli özel kurumlarda 7 yıl boyunca çalışmalarını sürdürmüş şu an ise mesleki çalışmalarına İstanbul Şişli'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Kalp ve Damar Cerrahisi alanında çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştirmiş ve Türk Tabipler Birliği, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Min ...

Etiketler
Varis tedavi
Prof. Dr. Onur Gürer
Prof. Dr. Onur Gürer
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube