Varis hakkında doğru bilinen yanlışlar

Varis hakkında doğru bilinen yanlışlar

Venöz Hastalık olarak tanımlanan durum, eğer genişlemiş kılcal damarları da hastalığa dahil edersek toplumda oldukça sık görülmekte. Yaş ilerledikçe neredeyse 5 kişinin 2-3’ünde kendini gösteriyor. Bu derece sık rastlanan bir hastalık olduğu için yazılı ve görsel basında, ve toplumda ağızdan ağıza dolaşan konu ile ilgili bilgi paylaşımı oldukça sık ancak bu bilgilerin arasında toplumun yanlış yönlenmesine neden olabilmekte. Bunlar arasında en sık rastlananları sıralamak istedim bu ay.

Varis sadece estetik bir problemdir

Ciltten kabarık olan damarlar olan varislerin en sık nedeni, toplardamarların içindeki kapakçıkların yetersizliğidir. Bu kapakçıkların yetersiz çalışması sonucunda ayak bileğine doğru kan basıncı artar ve ciltte değişiklikler olmaya başlayabilir ve genişlemiş damarların içinde pıhtı gelişebilir. Bu nedenle varis sanılanın aksine sadece estetik bir problem değil bir sağlık problemidir. Bu nedenle kapakçıkları bozuk olan damara müdahale edilmeden yapılan girişimler buzdağının sadece tepesini traşlar ama problem devam eder.

Varisler her zaman kendini belli eder

Sanılanın aksine venöz hastalık kendini her zaman göstermeyebilir ve beklenen varisler görülmeyebilir. Hastalık kendinin sadece, sabahları olmayan ama akşama doğru artan bacaklarda ağrı-sızı ve şişlik şikayeti ile belli edebilir. Bunu tespit etmenin yolu hastanın renkli doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesidir. Venöz reflü ancak bu ultrason görüntülemesi ile tanınabilir

Variste tromboz olursa pulmoner emboli ölüme neden olabilir

Bu bilgi de ilk bilginin tam aksine aşırı endişeli yaklaşımdır. Varislerde oluşan trombozun akciğere atma ve hayatı tehdit etme ihtimali sıfır olmasa da oldukça düşüktür. Pulmoner embolinin nedeni sıklıkla derin ven trombozlarıdır. Yani iliak, femoral veya popliteal venlerin trombozu. Tibial venlerdeki tromboz da venöz tromboemboliye neden olabilir. Ancak proksimal venlerdeki tromboza göre risk daha düşüktür.

Varislerden kolay yöntemlerle kurtulmak

Özellikle internette sadece krem kullanılması ile veya basit yöntemlerle varislerden kurtulmanın mümkün olduğu bilgiler ve reklamlar var. Damar içindeki basıncın artması sonucunda damarların genişlemesi söz konusu olduğu için, varislerin krem kullanılması ile ortadan kalkması mümkün değildir. At kestanesi özü gibi bitkisel formüller içeren kremler bacaklardaki rahatsızlığı, ağrıyı azaltabilir ancak görüntünün düzelmesine imkan vermez.

Varislerin tek çözümü ameliyattır

Bugün varislerin çözümünde lazerle, radyofrekans veya yapıştırıcı yöntemi ile ameliyata gerek olmadan çözüm bulmak mümkün. Bu noktada hastaların erken başvurması önemli. İhmal edilmiş varislerde girişimin boyutları da büyür. Bu nedenle erken başvurmak daha hafif çözümlere imkan tanır.

“Varis tedavisi sırasında yedek damarımı kaybediyorum”

Varis tedavisi sırasında, bypass’ta kullanılan safen ven ortadan kaldırılır. Bu nedenle doktorun değerlendirmesi önemlidir. Bu “yedek” damar bir bypass sırasında kullanılamayacak kadar deforme olduysa ortadan kaldırılması doğrudur. Bunun yanı sıra damarın dizaltı bölümü varis ameliyatı veya girişimi sırasında yerinde bırakıldığı için ileride gerektiğinde kullanılabilir. Ek olarak vücudumuzdaki tek “yedek damar” safen venler değildir.

Bugün sizelere hastalarınız tarafından sorulan sorulara cevap vermeye çalıştım. Umarım faydası olur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Aksoy

Prof. Dr. Murat AKSOY, 11 Eylül 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yaparak 1999 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Murat AKSOY, evli ve iki çocuk babası olup çok iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir. Mesleki çalışmalarına ise, İstanbul'da bulunan Maçka Emar Merkezi ve İstanbul Amerikan Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Varis oluşumu
Prof. Dr. Murat Aksoy
Prof. Dr. Murat Aksoy
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube