Varikosel nedir?

Varikosel nedir?

Varikosel nedir?

Varikosel testislerden kan alan toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanır. Her iki taraflı da olabilmesine rağmen en sık solda görülür. Varikosel yavaş gelişen bir durumdur ve erkeklerin %15-20'sinde vardır. Kısırlık şikâyeti olan erkeklerde ise bu oran yaklaşık %40'tır. En sık 15-30 yaş erkekleri etkiler. 40 yaş üstü nadirdir.

Şikâyetler

  • Torbada sürüklenme hissi veya ağrı
  • Torbada sarkma hissi
  • Testislerin küçülmesi
  • Torbada genişlemiş damarların elle solucan gibi hissedilmesi

Tanı

Torbanın muayenesi ile genellikle tanı konulur. USG'de genişlemiş damarlar görülebilir. Özellikle hasta ıkındırıldığında damarların aşağı doğru inmesi daha net görülebilir.

Tedavi edilmeli mi? Edilmemeli mi?

Yakın zamanda yayınlanan bir derleme çalışmada kısırlığın çözümü için varikoselin çıkarılması önerilmemektedir. Diğer bir değişle varikoselin çıkarılması bebek sahibi olmanıza fayda sağlamaz. Boşuna ameliyat olmuş olursunuz. Fakat estetik olarak torbayı çok bozuyor ise, ağrı yapıyor ise varikoselin çıkarılmasında fayda vardır.

Tedavisi nedir?

Tedavi gerekiyor ise ameliyat ile çıkarılabilir. Embolizasyon yöntemi ile genişlemiş damarlar tıkanabilir.

Embolizasyon tekniği

Çok önemli uyarı

Varikoselin çıkarılması çocuk isteği olan çiftlerde faydasızdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İbrahim Esinler

1974 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Denizli’de tamamladı. 1991 yılında İzmir Fen Lisesini bitirdikten sonra Türkiye 64. olarak Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) Tıp Fakültesi İngilizce Bölümüne girdi.  Aynı yıl Türkiye İş Bankası Altın Genç ödülünü aldı. 6 yıllık tıp eğitimini döneminde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen özel başarı bursunu aldı. 1996 yılında Prof. Dr. Şeref Zileli, Yılın Başarılı Öğrencisi Ödülü kazandı. 1998 yılında tıp doktoru oldu. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Klinik ve Preklinik puanlarına göre Türkiye 4.’sü olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkl ...

Etiketler
Toplardamar genişlemesi
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Prof. Dr. İbrahim Esinler
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube