Varikosel çocuk olmasına engel olur mu?

Varikosel çocuk olmasına engel olur mu?

Evlenen her 6 çiftten 5’i evlendikten sonraki ilk 1 yıl içinde çocuk sahibi olmaktadır. Geriye kalan çocuk sahibi olamayan çiftler için ise bunun sebebinin araştırılması ve tedavisini yapılması gerekmektedir. Çocuk olmamasının sebepleri arasında erkeğe ve kadına bağlı sebepler yarı yarıya görülmektedir. Yani kısırlığın yarısı erkek kaynaklı olurken yarısı kadın kaynaklıdır.

Erkeklerde görülen kısırlık sebepleri arasında en sık karşılaşılan varikoseldir. Testisteki toplardamarların anormal genişlemesi olarak tanımlanan varikosel, çocuk sahibi olamayan erkeklerde beşte bir oranında görülmektedir. Yani çocuk sahibi olamayan her 5 erkekten birinde varikosel mevcuttur.

Varikoselin zararları

Varikosel erkeklerde testis gelişimini bozabilir, testiste ağrı yapabilir ve spermi bozarak çocuk sahibi olmaya engel olabilir. Varikosel tanısı muayene ile konur. Muayene de dışarıdan görülen varikosel olması yani testis damarlarının dışarıdan görülmesi 3 derece varikosel demektir. Damarlar dışarıdan görülmüyor ancak muayene ile hissedebiliyorsa bu ikinci derece varikoseldir. Eğer damarlar muayene ile ele gelmiyor ancak ıkınma ile belirginleşiyorsa bu da 1. derece varikosel olarak adlandırılır.

Çocuk sahibi olamayan, sperm tahlili bozulmuş ve varikosel saptanan erkeklerde varikoselin tedavi edilmesini çocuk sahibi olmaya yardımcı olduğu ispatlanmıştır. Varikosel tedavisi esas olarak mikrocerrahi ameliyat ile yapılmalıdır. Ameliyatta kasıktan yapılan 2 santimetrelik bir kesi ile testis damarları tedavi edilmektedir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması başarı şansını arttırmakta komplikasyonu riskini azaltmaktadır.

Varikosel ameliyat edilmezse ne olur

Varikosel ameliyat edilmediği takdirde çocuk sahibi olma şansını azaltır, testiste ağrı yapar ve testis küçülmesine hatta testisi kaybetmeye yol açabilir. Bu nedenle ameliyat için gerekli şartlar varsa varikosel ameliyatı geciktirilmeden yapılmalıdır. Ameliyatın mikroskop altında yapılması her zaman daha iyidir. Bu nedenle ameliyat için mikrocerrahi yöntemi uygulayan merkezler tercih edilmelidir.
Ameliyat yaklaşık 1 saat sürmekte hastalar ameliyattan sonra ertesi gün taburcu edilmektedirler.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Mermerkaya

Op.Dr.Murat Mermerkaya,1983 yılında Kayseri’de doğmuştur.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladıktan sonra Üroloji Uzmanı olmuştur.

Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi’nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varikosel tedavisi
Op. Dr. Murat Mermerkaya
Op. Dr. Murat Mermerkaya
Gaziantep - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube