Uffffffff yine dişim agrıyor

Uffffffff yine dişim agrıyor

Pek çok kimse için diş hekimine gitmek büyük bir korkudur. Araştırmalar gösteriyor ki insanlar doktorların arasında en çok  diş hekimlerinden korkuyorlar. Hatta  ameliyata girmek ile diş hekimine gitmek arasında tercih yapmaları istendiğinde büyük bir oranda “ameliyat” cevabı alınıyor.

Diş hekimi korkusu, bazen kişinin psikolojik durumunu bozucu boyutlara varabiliyor. Öyle ki, diş ağrıları dayanılmaz hale gelmiş olmasına rağmen diş hekimine gitmeyen ya da gitmek zorunda kaldığında kalp çarpıntısı, mide bulantısı ya da terleme gibi fiziksel reaksiyonlar gösteren kişilere de rastlanabiliyor. 
 
Ancak bu korku, ciddi bir rahatsızlığı olsa bile sıkıntılarını bastırarak hastayı içinden çıkması çok daha güç bir duruma sokabiliyor,çoğu zaman kişinin problemi basit bir tedavi ile çözülebilecek durumdayken, diş sorunu daha komplike ve zahmetli bir tedavi gerektiren bir hale dönüşebiliyor. Diş hekimi korkusu, insanoğlunun yaşadığı diğer tüm korkular gibi mantık dışı varsayımlara ya da yanlış duyumlara dayanıyor. Bu, doğru yaklaşımlar ile aşılabilir bir doğal tepki süreci ve doğru adımlarla bu korkuyu geride bırakmak mümkün.

Bu korkulara sebep olan faktörleri yakından tanımak gerekiyor.

Diş hekimi fobisine neden olan faktörler 3 temel başlık altında toplanıyor.

1) ÇEVRESEL DUYUMLAR: Bunları; aileden, okuldan, iş yaşamından ya da kişinin sosyal hayatında yer alan diğer gruplardan aldığı yanlış duyumları kapsıyor. Yanlış duyumlar, kulaktan kulağa hızla geziyor. Böylece pek çok olay, kişiye abartılarak ya da yanlış ifade edilerek geri dönüyor. Çocukta ya da yetişkin bireyde diş tedavilerine karşı olumsuz bir algı oluşuyor.

2) YANLIŞ DENEYİMLER: Olumsuz algıyı yaratan bir diğer faktör de “Yanlış Deneyimler” olarak adlandırıyor. Yanlış deneyimlerin temelinde, hatalı ya da eksik diş hekimi uygulamaları yer alıyor. Bu noktada bireyin karakterine uygun bir diş hekimi seçmenin; sonrasında karşılıklı güvene ve samimiyete dayanan bir hasta-doktor ilişkisi kurmanın ve bu ilişkiyi güçlendirerek uzun süreli bir birlikteliğe dönüştürmenin önemi artıyor. Özellikle çocukluk donemınde  birikimi ve tecrübesi olan hekimleri tercih etmek gerekiyor.

3) AİLE: Diş hekimi fobisini yaratan olumsuz faktörlerden biri de ailelerin yanlış yönlendirmeleri… “Yaramazlık yapma seni dişçiye götürürüm!”, “Uslu dur yoksa doktor sana iğne yapar.”, “Yemeğini çabuk ye, yoksa dişini çektiririm!” benzeri korkutmalar çocukluktan başlayarak, bireyin ömür boyu diş tedavisinden kaçmasına ve yaşam boyu bir fobiye sahip olmasına neden oluyor.
Olası bir fobiyi aşmak için, kesinlikle bu tarz korkutmalardan kaçınmak ve böylesi bir yaklaşım içerisinde olanları uyarmak gerekiyor.

Tum bu korkular bastan konusuldugunda hekım hasta ıcın uygun agrısız tedavı yontemlerı ve seceneklerı ıle hastayı rahatlatıp tedavıyı rahatlıkla sonuclandırabılır.

Dişlerin düzenli fırçalamanın öneminin anlatılması, sorunların daha buyumeden basitken çözülmesi perıodık kontrollerın oneminın vurgulanıp,  hasta ıle sureklı dıalog ıcınde olundugunda sağlıklı dişlere sahıp olmak mumkun olacaktır.

Gunumuzde artık sarı dişler veya kocaman protezleri tasimak artık bır zorunluluk olmaktan cıkmıs durumda.Saglıklı, estetik gulusler kazanabılmek teknolojınınde nımetlerınden de yararlanarak ulasılabilen bır duruma ulastı.

Lamına porselenler,zirkon porselenler,implantlar,beyazlatma yontemleri ,kompozit dolgu materyallerının kullanılması  hastaya en uygun ve en guzel  gulusu ,konusmayı ve fonksıyonu kazandırabılıyor.

Ancak unutulmaması gereken en onemlı konu en ıyı dısın kısının kendı dogal dısı oldugundan  yola cıkılmasıdır.

Duzgun fırcalama,diş ipi kullanımı ,agız gargaraları, fluor uygulamaları, dengeli beslenme , sigara ve benzeri alıskanlıklardan kacınmak zaten korku ıcınde olan kısının daha saglıklı dıslere sahıp olma yolunda en buyuk yardımcıları olacaktır.

Cocukluktan baslayan bu surecte korkunun yenılmesı ,dişhekımi ile olan duzgun bagların olusması ılerıde  ulasılabılecek sorunların daha bastan cozulmesı olarak ortaya cıkacaktır.....

Dt.Beno Bünyamin Çukran

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Beno Bünyamin Çukran

Etiketler
Korku
Dt. Beno Bünyamin Çukran
Dt. Beno Bünyamin Çukran
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube