Tüp bebek sonrası yorgunluk normal midir?

Tüp bebek sonrası yorgunluk normal midir?

Bütün hamilelerde olduğu gibi tüp bebek yöntemi ile hamile kalan bayanlarda da yorgunluk olması gayet normal bir gelişmedir. Uzun zamandır bebeğinizi bekliyorsunuz ve zaman zaman beklemekten yoruldunuz fakat azminizi yitirmediniz ve başardınız. Artık sizde hamilesiniz. Yoğun bir tedavi sürecinden sonra hamilelik döneminin zorluklarını yaşıyorsunuz. Yorgunluk ve halsizlikle beraber

bir sürü hamilelik belirtileri yaşayacaksınız, ama siz tadını çıkarın ve bebeğinizi düşünün. Çok değil az bir zaman diliminden sonra onu kucağınıza alacaksınız bunu düşünün ve rahatlayın.

Bu dönemde bol bol istirahat edin çok dikkatli olun çünkü gebelikte ilk üç ay çok önemlidir. Ani hareketlerdenkaçının, hızlı hareket etmeyin, yukarı doğru uzanmayın, ağır eşya taşımayın. Doktorunuz tarafından önerilen vitaminler ve kan ilaçlarını sakın ihmal etmeyin. Sık sık doktor kontrolüne gidin, kendinizi ve bebeğinizi asla ihmal etmeyin.

Tüp bebek hamileliğinden kaynaklanan artı bir yorgunluk olacaktır. Bu yorgunluğu atmanın basit ve zararsız yöntemleri mevcuttur. Hamileliğin ilk aylarında ki yorgunluk vücudu dinlendirmek içindir. Çünkü hamileliğin son aylarında fazlasıyla güce ihtiyacınız olacaktır. Durumunuz normal bir hamile gibi olsa da daha çok dikkat etmeliyiz. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan anne adaylarının normale göre daha sabırlı, daha özenli, olmalarında yarar var. Hamilelikte ilk üç ayda çekilen mide bulantıları anne ve bebek sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Anne adayı kendisine ve bebeğine zarar veren bütün zararlı şeylerden (sigara, alkol, daha birçok zararlı kimyasallar gibi) tiksinir ve midesi bulanır. Böylece hem kendisini hem de bebeğini korumuş olur. Anne adayı bu süreçte hamileliğin tadını çıkarmalı ve yılların özlemini doya doya gidermelidir. Tüp bebek yönteminin de kıymetini bilmelidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube