Topuklu ayakkabılar hakkında bilmediklerimiz

Topuklu ayakkabılar hakkında bilmediklerimiz

 

       Günümüzde topuklu ayakkabılar kadınların vazgeçilmez eşyaları arasındadır. Gelişen modanın etkisi her geçen gün daha farklı model ve renk seçeneği ile topuklu ayakkabılar yıllardır popülerliğini korumaktadır. Yürüme esnasında ayak ve ayak bileğine kişinin vücut ağırlığının 5 katı yük binmektedir. Ayak bu ağırlığı 5 farklı noktadan yere aktarır. Topuklu ayakkabılar normal yürüme fizyolojisini bozarak bu yükün büyük kısmının ayak önünde toplanmasına neden olur. Uzun süre bu şekilde topuklu ayakkabı giymek kişide birçok rahatsızlığa neden olabilir.

     Bozulan yük dengesine bağlı olarak ayaklarda halk arasında kemik çıkması denilen halluks valgus rahatsızlığı gelişebilir. Genetik temeli de olan bu rahatsızlık kişide ayak 1. parmağında  ağrı, yürüme güçlüğü ve ayak 1.parmağının dışa doğru dönmesiyle karakterizedir(şekilde görüldüğü gibi). Öncelikle çeşitli ortezler, egzersizler ile tedavi denenir ancak başarılı olunamayan durumlarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Özellikle ayağın öne doğru kayması ile ayağın ayakkabıya sürten bölümlerinde nasır gelişebilir. Bu nasırlar daha çok ayağın tarak kısmının kenarlarında ve ayak parmaklarının üst bölümünde gelişebilmektedir.  Ayak parmaklarının sıkışmasına bağlı olarak parmak sinirlerinde zedelenme ve nöroma denilen ayak parmaklarında hissizlik, ağrı ve iğnelenme karakterize rahatsızlıklar oluşabilir. Başparmağın alt kısmında bulunan sesamoid adı verilen küçük kemikçiklerde ödem, küçük kırıklar ve buna bağlı ayak önünde ağrı meydana gelebilir.

       Topuklu ayakkabılar yürüme mekaniğini bozarak diz çevresi ve belde de rahatsızlıklara sebep olabilir. Yüksek topuklu ayakkabıların uzun süre giyilmesi ayak bileği etrafındaki bağlarda zedelenme, burkulma sonrasında bu bağlarda kopma ve hatta ayak bileğinde kırıklara neden olabilir.

       Hastalarımıza yüksek topuklu ve sıkı ayakkabılardan mecbur kaldıkları durumlar dışında uzak durmalarını tavsiye etmemize rağmen hastalarımız acı duysalar bile topuklu ayakkabı sevdalarından vazgeçmemektedirler. Topuklu ve sıkı ayakkabılara bağlı gelişebilecek bu rahatsızlıklardan kaçınmak için bu ayakkabıların uzun süre giyilmemesi gerekir. Ayakkabı alırken ayağın rahat ettiği, topuk kısmının5 cmden yüksek olmayan veya platform tabanlı dengeli ayakkabılar tercih edilmeli. Hastalarımıza uzun süre topuklu ayakkabı giyilmesi gereken durumlarda ayakkabıların ara ara çıkartıp ayakların dinlendirilmesini ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçınılmasını tavsiye etmekteyiz.

      Topuklu ayakkabılar gösterişli ve modaya uygun görünebilirler ancak sırf daha havalı olmak adına acı çekmemek gerekir. Topuklu ve sıkı ayakkabılar sebep olabileceği problemler nedeniyle dikkatli kullanılmalı ve bizi bir ömür boyu taşıyacak olan ayaklarımıza iyi bakmalıyız.

 

                                                                            

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gökhan Meriç

1980 yılında Manisa-Akhisar’da doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimi sonrasında 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıp Eğitimine başlamıştır.  2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasına başlamış ve 2010 yılında ihtisasını tamamlamıştır. Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesinde 2 yıllık zorunlu hizmetten sonra 2012 Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak akademik hayatına başlamıştır. 2013 yılında Scripps Kliniği San Diego Amerika’da Dr. Heinz Hoenecke ve Dr. Laura Alberton Birlikte Omuz ve Diz Cerrahisi ile ilgili cerrahi gözlemlerde bulunmustur. Aynı zamanda Tri-City Hastanesi San Diego Amerika’da Dr. James Esch ve Dr. Andrew P. Hartman ile birlikte omuz cerrahisi ve protezine yönelik cerrahi gözlemler yapmıştır. 2014 yılında ...

Prof. Dr. Gökhan Meriç
Prof. Dr. Gökhan Meriç
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube