Tip ıv varislerin tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması

Tip ıv varislerin tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması

Tip IV varislerin tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması...

Renkli Doppler ultrasound incelemesinde safen toplardamarının femoral venle birleştiği noktada kaçak tespit edilen varisli damarların (Tip IV trunkal varisler) tedavisinde kullanılan tekniklerdir.

 

Cerrahi Uygulamalar:

  • SFJ bağlanması ve damarın soyulması
  • Kapakçık fonksiyonlarına yönelik fizyolojik ameliyatlar; kapak onarımı ve/veya band ile daraltılması

     

Damar içi uygulamalar:

 Isı temelli uygulamalar

  • Endovenöz lazer
  • Endovenöz radyofrekans

     

 İlaç temelli uygulamalar

  • Kataterle köpük tedavisi
  • Hidrit (Cerrahi+Damar içi) uygulamalar, "RFS"hakkında bilgilenin.

 

Bu tedavileri kendi aralarında uygulama kolaylığı, etkinlik, hastalığın tekrarı, riskleri ve hayat kalitesi yönünden irdelendiğinde,

 

Cerrahi tedavinin etkinliği:

En çok sorulan sorulardan bir tanesi cerrahi tedavinin etkinliğidir. Birçok kişi hatta meslektaşlarımız arasında hastalıklı damarın çıkartıldığı ve hastalığın bir daha oluşmayacağı şeklinde yanlış olan bir inanış vardır. Yurt dışında yapılan bütün çalışmalarda ortaya çıkan çarpıcı gerçek ise tek başına cerrahi uygulanmış hastalarda birinci yılda %15-20, 3 yıllık takiplerde ise %60'şa yaklaşan tekrarların olduğudur. Bu sonuçlar, ameliyat sonrası yakınmaların devamından dolayı merkezimize başvuran hastaları irdelediğimiz çalışmalarla uyumludur. Bunun yanında uygulamanın genel anestezi altında yapılması, damar soyulması sırasında kanama kontrolünün tam olarak yapılmaması sonucu bacakta kanama  sonuçu oluşan morluklar, estetik olmayan cerrahi kesiye bağlı izler, uygulamanın bir parçasıdır. Hastanede kalış süresinin ortalama 48 saat olması ve iyileşme süresinin 7 ile 10 gün sürmesi uygulamanın diğer dez avantajları arasındadır.

 

Kapakçık fonksiyonlarına yönelik ameliyatlar:

Özel olarak yapılan Doppler-USG incelemesinde, uygun hastalara önerdiğimiz tedavi seçeneğidir.  

 

Damar içi uygulamalar:

Mekanik olarak sclerozan etki oluşturmak için ışın enerjisi kullanılarak gerçekleştirilen lazer, ses dalgalarından oluşan radyofrekans, ilaç kullanılarak uygulanan farmakolojik etkili köpük tedavisi damar içi uygulamalardır. Varisli damara girildikten sonra özel katater yardımıyla damar içinden kasık bölgesine kadar gelinir. Seçilen uygulama yöntemine göre lazer, radyofrekans ve/veya köpük bu noktaya verilmeye başlanır. Katater geriye doğru çekilerek etkinin tüm damar boyunca oluşması sağlanır. Lazer ve radyofrekans yöntemlerinde oluşan ısının ciltte yanık oluşturmasını engellemek için damar ile cilt arasına özel olarak sıvı enjekte edilir, köpük tedavisinde bu işleme gerek yoktur.

 

Birleşme noktasının tam olarak kontrol edilemediği bu uygulamalarda ısı sonucu ortay çıkan parçacıların ve/veya köpüğün akciğere giderek sorun oluşturma olasılığı vardır.

 

RFS (Retrograd Foam Sclerotherapy) ...

Cerrahi ve damar içi uygulaması olan köpük tedavisinin birlikte kullanıldığı hidrit bir tedavidir. Bu uygulamada damar içi uygulamalardaki kasık bölgesinden kaynaklanabilecek riskleri ortadan kaldırmak için 2-3cm.'lik kesi ile derin ile yüzeysel toplardamar birleşme noktası kontrol altına alınır. Damar içine yerleştirilen katater yardımıyla damar köpük ile doldurulur. İşlem sırasında diz altında kalan damarlarda tedavi edildiğinden estetik sorun oluşturan ek bir cerrahi uygulamaya gerek kalmaz.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Halit Işıklar

Etiketler
Cerrahi tedavi
Op. Dr. Mehmet Halit Işıklar
Op. Dr. Mehmet Halit Işıklar
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube