Tekrarlayan gebelik kayıpları ( habituel abortus)

Tekrarlayan gebelik kayıpları ( habituel abortus)

Üç veya üzeri sayıda ard arda 20.gebelik haftası ve altında gelişen düşüklere tekrarlayan düşük(habituel abortus) adı verilir.Yaklaşık olarak %1 oranında görülebilen bir klinik durumdur.

Sebepleri nelerdir?

Tekrarlayan düşüklerin nedenleri rahim ve rahim ağzı kaynaklı problemler, hormonal bozukluklar, genetik problemler,enfeksiyonlar,çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi kaynaklı problemler olarak sayılabilir. Rahim ağzı yetmezlikleri ,myomlar,tekrarlayan rahim içi işlemler,septum adı verilen rahim içi perdeler veya genetik rahim anatomisi bozuklukları gibi nedenler tekrarlayan düşük nedeni olabilir. Tiroid hastalıkları, kontrolsüz şeker hastalıkları,polikistik over hastalığı gibi nedenler hormon seviyelerinde bozukluklara yol açarak düşük nedeni olabilirler.Kromozomal hastalıklar hastaların %5'inde tekrarlayan düşük kaynağı olabilir.Virus,bakteri veya diğer mikroorganizmalar kaynaklı enfeksiyonlar da tekrarlayan düşüklerde sorumlu bulunmuştur. Otoimmün hastalıklar adı verilen bağışıklık sistemi kaynaklı anormalliklerde hastanın kendi savunma sisteminin anormal yanıtı sonucu gebelik düşükle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca kimyasal maddelere maruziyet,sigara,alkol kullanımı,anne yaşının ileri veya çok genç olması, stres kaynaklı etmenlerin de tekrarlayan düşüklerde sorumlu olabileceği bildirilmektedir.

Tedavi,önlem ve izlemde neler yapılmalı?

Gebelik kayıpları hastalar ve çevreleri için başlı başına bir travma iken.bu durumun tekrarlanıyor olması durumu daha ağır bir travma haline getirmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalarda klinik dikkatle değerlendirilmeli, olası etkenlere yönelik muayene ve klinik testler detaylı olarak yapılmalıdır. Hasta ve yakınlarına olası nedenler,yaklaşımlar ve tedavi yöntemleri hakkında gerekli bilgilendirme yapılmalıdır. Hastanın tedavisi gebelik oluşmadan başlamalı,önlenebilir riskler bu aşamada ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Sigara,alkol,kimyasal ve çevresel toksinlerden uzak durulması,kronik hastalıkların kontrol altına alınması,stres faktörlerinin uzaklaştırılması,anatomik bozuklukların önceden düzeltilmesi gibi çözümlerle tedavi başlamalıdır. Bağışıklık sistemi kaynaklı problemlerde birtakım medikal tedaviler ile gebeliğin devamı sağlanabilmektedir.Hastanın tedavilere ek olarak psikolojik olarak da profesyonelce
desteklenmesi mühimdir. Sonuç olarak düşük tekrarladıkça riskler buna bağlı artmaktadır. 35 yaş üzerinde üstüste 2 gebelik kaybı
ileri tetkik ve araştırmayı gerektirmektedir. 35 yaş altında bu sayı 2 olarak belirlenmiştir.Ancak çiftlerin klinik durumları ve risk faktörleri değerlendirilerek bu sayılar değişebilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya

Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, 1978 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Başkent Üniversitesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 

Mecburi hizmetini Aksaray Doğumevi Hastanesi'nde yerine getirmiş ve Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, iyi derecede ingilizce bilmekte ve yurt dışı kongrelere katılımı olup, 2007 yılında ENTOG bünyesinde 17.Avrupa Obsetri ve Jinekoloji asistanları değişim programı dahilinde Avusturya Linz Konventhospital Barmherzige Brüder’de çalışmıştır.

Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, mesleki çalışmalarına Antalya Özel Olimpos Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Düşük
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube