Sünneti kim yapmalıdır?

Sünneti kim yapmalıdır?

Bir hekim arkadaşımın, "sünnet sonrasında penisin ne şekil alacağını kimse öngöremez" dediğini duyduğumda, sünneti bu konuyla ciddi şekilde ilgilenenlerin yapması gerektiğini anladım.

Hem halk arasında, hem de maalesef hekimler arasında "10 dakikalık bir işlem" olarak görülen sünnet, aslında bir ameliyattır ve çok özenle yapılması gereklidir. Ülkemizde ise bırakın cerrahları, hekim bile olmayanlar sünnet yapmaktadır. Bu nedenle de, aslında önlenebilecek olan pekçok komplikasyon ortaya çıkmaktadır.

Kozmetik açıdan önemli bir konu da "saklı penis" bozukluğudur. Bu bozukluk, en çok görmezden gelinen ve öneminin farkında olunmayan bir konudur. Sünnet olmak üzere getirilen bir çocuk, mutlaka bu yönden değerlendirilmelidir. 

"Tarihin en çok uygulanan cerrahi işlemi" olan sünnet için, en azından "düğününe gösterilen kadar" özen göstermek, toplum sağlığı açısından son derece önemlidir ve bu konunun baş takipçisi de ana-babalar olmalıdır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İlker Akyol

Doç.Dr İlker Akyol, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gata Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Çocuk Ürolojisi Post Doktora çalışmalarını Ohio State University, Columbus, Ohio, USA de 2003 yılında tamamladı. Uçuş Tabibi  2. Ana Jet Üs Uçuş Eğt. Mrk. K.lığı, Çiğli, İzmir 1994-1995, Danışma Hekimi 600 Yataklı Hava Hastanesi, İzmir 1995-1996, Uzmanlık Öğrencisi GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği, İstanbul, 1996-2000, Üroloji Uzmanı 100 Yataklı Hava Hastanesi, Konya 2000-2002, Clinical Observer Nationwide Children’s Hospital Section of Urology 2002-2003 Yrd. Doç. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği, İstanbul Doç.GATA Haydarpaşa ...

Etiketler
Penis
Doç. Dr. İlker Akyol
Doç. Dr. İlker Akyol
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube