Soru-cevap vajinismus

Soru-cevap vajinismus

Vajinismus Nedir?

Vaginanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı ve imkansız olarak algılanmasına ‘'vajinismus'' denir. Bu kasılmalar gerçek bir cinsel eylem girişimi dışında yalnızca cinsel ilişkinin hayal edilmesiyle bile tetiklenebilir.

Pelvis taban kaslarının yani vajinayı da içine alacak şekilde çevreleyen bu kasların istemdışı kasılmasıyla vajinismuslu kadınlar ve eşleri cinsel ilişki denemelerinde vajina girişini bir duvar gibi hissedebilir. Cinsel eylem denemelerinde vajina girişinde ağrı, yırtılma, parçalanma, yanma veya sızlama hissedebilir. Vajina içine herhangi bir şey (parmak, penis..vs) sokma denemeleri acı verici bir eylem olarak algılanabilir. Aynı zamanda o esnada panik atak benzeri bir durum yaşanabilir.

Vajinismusta sadece vajen etrafında değil diğer kas gruplarında da kasılmalar olabilir. Endişe, korku ve panik hali neticesinde hasta bacaklarını sıkıca kapatır, eşini iter ve tüm vücudu kasılarak kendini korumaya alır.Kızlık zarının çok kanayacağını, patlayacağını, yırtılma esnasında canının çok acıyacağını, kızlık zarının çok kalın veya vajinasının çok dar olduğunu düşünenbu kadınlar acı beklentisi sonucunda kendini koruma ve savunma çabasına girer ve vajinismus gelişir.

Gerçekte vajinal açıklık erkeğin penisini içine alabilecek hatta normal doğum esnasında bir bebeğin başı ve vücuduyla geçmesine müsade kadar esnek yapıda olduğu halde vajinismuslu kadınlarda cinsel ilişki esnasında acı duyacağı kaygısıyla pelvis taban kasları istemsiz olarak aniden ve sıkıca kasılıp vajina girişini kapatır ve birleşmeyi imkansız hale getirir.

Vajinismus neden oluşur?

Vajinismus cinsel ilişki eylemi sırasında vücudun kendini koruma iç güdüsü ile vajeni çevreleyen pelvik taban kaslarını kasması ve cinsel ilişkinin mümkün olmaması durumudur. Tamamen istem dışı olarak vajinayı çevreleyen kaslar kasılır.Bu durumun sebebi “acıdan korkmak”tır. Yani vajinismuslu kadınlar için cinsel ilişki her zaman acı ve ağrıyı çağrıştırır. Bu acının sebebi kişinin ilk cinsel eyleminde gerçekten vajinasının girişinde hissettiği acı ve ağrı ile ilgili olabileceği gibi daha önce hiç yaşamadığı hayali bir acı ve ağrı algısı da olabilir. Bu algı dolayısıyla pelvik taban kaslarının kasılması vajinanın girişini daraltarak gerçekten kadının ağrı ve acı duymasınaneden olur.

Vajinismusun asıl nedeni cinsel kimliğin oluştuğu dönemde kişinin ailesinden ve çevresinden duyup bilinçaltına yerleştirdiği yanlış ve eksik bilgilerdir. Vajinismuslu kadınların çoğunun kendi cinsel organlarının yapısı ve yeri hakkında bilgisi yoktur. Penisin vajinasını yırtacağını, içeride sıkışacağını, yanlış yere gireceğini, cinsel ilişki esnasında kilitleneceğini, içine penis girdiğinde çok fazla acı duyacağını, kızlık zarının çok kalın olduğunu, vajinasının çok küçük olduğunu, çok fazla kanayacağını düşünen kadının bu endişelerinin altında bilgisizlik yatar. Böylece cinsel organlara ve cinselliğe karşı olumsuz bir tavır geliştirir.

Öncesinde normal ve sağlıklı cinsel hayatı olan kadınlarda vajinismus sonradan da gelişebilir. Jinekolojik muayene esnasında duyulan acı ve ağrı, normal doğum sonrası dikişlere bağlı gelişen nedbe dokusu, vajinal enfeksiyon, yara, tahriş nedeniyle ağrılı cinsel ilişki, taciz -tecavüz gibi olaylar kadının yaşamında olumsuz izler bırakır ve vajinismus gelişmesine neden oabilir.

Vajinismus kimlerde daha sık görülür?

Vajinismus baskın ve korumacı aile yapısına sahip,kızlık zarının değerli ve evliliğe kadar mutlaka korunması gerektiği empoze edilen, katı ahlaki kuralların geçerli olduğu toplumlarda sık görülür. Cinselliğin ayıp ve günah olduğu düşüncesiyle yetiştirilmiş, İlk gece hakkında yanlış ve abartılı bilgilendirilmiş, cinsel organlarının yerini dahi bilmeyen, dokunmaktan korkan, rahatsızlık duyan bakire kadınlarda vajinismus gelişmesi muhtemeldir. Ayrıca cinsel travmaya, tecavüze maruz kalmış kadınlarda da vajinismus gelişebilir. Kötü ve nazik olmayan jinekolojik muayene deneyimi yaşamış, normal doğum sonrası vajendeki yırtıklar ya da dikişlere bağlı kötü nedbe dokusu oluşmuş, vajinal enfeksiyon neticesinde vajinasında yangı ve tahriş neticesi ağrılı cinsel ilişki yaşayan kadınlarda da sonradan vajinismus gelişebilir.

İlk gece korkusu vajinismus nedenimidir?

İlk gece hakkında yanlış, abartılı ve eksik bilgilendirilme vajinismus gelişmesine neden olabilir. “Vajina içine penis girdiğinde çok fazla ağrı, acı ve kanama olacağı düşüncesi”, “birleşme esnasında kilitleneceklerini ve o şekilde hastaneye götürülmek zorunda kalacakları zannetme”, “penisin vajinasını yırtacağını, içeride sıkışacağını, yanlış yere gireceği ve içine penis girdiğinde çok fazla acı duyacağı düşüncesi", “kızlık zarının çokkalın olduğu, vajinasının çok küçük olduğunu, çok fazla kanayacağını düşünmek” ya da “eğer kızlık zarı kanaması olmazsa bakire olmadığı sanılıp suçlanacağı korkusu” ilk cinsel deneyiminde endişe ve korku duymasına, bu sebeple vajina girişindeki kasların hatta beraberinde tüm vücuttaki bir çok kas grubunun aynı anda istemdışı kasılmasına yol açar.

Vajinismus eşleri nasıl etkiliyor?

Vajinismus sadece kadının sorunu değil, çiftin ortak sorunudur ve doğal olarak eşler de etkilenmektedir. Cinsel yeterliliğini sorgulayan, gerçek anlamda vajinal cinsel ilişki yaşayamayanyadatam bir doyum olmadan sınırlı bir cinsel yaşama devam etmek zorunda kalan beylerde de zamanla cinsel isteksizlik, ereksiyon problemleri veya erken boşalma görülebilir. Vajinismus probleminin çözümlenmesi ve nomal, sağlıklı bir cinsel hayatın başlaması ile bu sorunlar kendiliğinden düzelir.

Ağrılı cinsel ilişki vajinismusmudur?

Ağrılı cinsel ilişki yani “disparoni” vajinismus değildir. Vajinal doğum sonrası dikişler ve buna bağlı nedbe dokusu, menopozda azalan östrojen nedeniyle vajinal kuruluk ve atrofi, vajinanın enfeksiyonları, rahim ağzında yara gibi nedenlerle disparoni gelişebilir yani cinsel ilişki acılı ve ağrılı hale gelebilir. Bu iki durumu ayırdetmek gerekir. Ancak disparoni zamanla vajinismus gelişmesine neden olabilir. Bu sebeple öncelikle jinekolojik muayene yapılıp altta yatan organik bir sorun olup olmadığı değerlendirilmeli ve saptanan patolojinin uygun şekilde tedavisi yapılmalıdır.

Cinsel soğukluk ve vajinismus aynı şeymidir?

Cinsel soğukluk vevajinismus birbirinden farklıdır. Cinsel soğuklukta kadın cinsel ilişkiden zevk almamakta, cinsel olarak uyarılmamakta, orgazm olamamaktadır.Bu nedenle vajende ıslanma yok veya çok az olmaktadır. Vajinismusta ise cinsel arzu ve orgazm açısından sorun yoktur, bu kişilerde gerçek bir cinsel birleşme gerçekleşmediği halde kadın alternatif yollarla uyarılabilir, orgazm yaşayabilir, cinsel arzu sırasında vajende ıslanma son derece normaldir.

Vajinismus nasıl tedavi edilmelidir?

Vajinismus tedavisinde hastanın genel anestezi veya ilaçlarla uyutulup eşleri ile cinsel ilişkiye girme ortamı hazırlanması son derece yanlıştır. Bu şekilde asla kesin ve başarılı sonuç alınmaz.

Kızlık zarının hasta uyurken açılması veya yırtılması yada vajinanın genişletilmesiişlemi de kesinlikle işe yaramaz.Çünkü anestezinin veya ilacın etkisi geçip hasta uyandığında hala aynı problem yani cinsel ilişkiden korku ve acı duygusuyla kaçınması devam ediyor olacaktır. Bu kişilere sakinleştirici ve benzeri ilaçların verilmesi de sorunu çözmez. Aksine bu tip ilaçların bazıları cinsel isteği azaltabilir. Yani özetle hastanın duyduğu korku ve acı duygusu çözümlenmeden bu uygulamaların başarılı olma imkanı yoktur. Boşuna para ve zaman kaybına sebep olacağı gibi hastanın probleminin çözümü olmadığına duyduğu inancın daha da artmasına sebep olur.

Bu nedenle vajinismuslu hastalarda cinsel ilişki eylemi veya düşüncesine karşı bir takım nedenlerlebiliçaltında geliştirdikleri olumsuz düşünceleri ve bunların bedenlerine yansıma şekli olan tüm vücudun ve vajina kaslarının istemsiz kasılması yeniden yapılandırılmalıdır. Olumsuz düşünceler ve olumsuz kas hafızası, olumlu düşünceler ve olumlu kas hafızası ile değiştirilmeli, kadına kendi vücudunu kontrol edebilme ve vajinanın içine rahatlıkla ve kendi isteğiyle penisi alabilme yeteneği kazandırılmalıdır.

Unutulmamalıdır kivajina ne kadar dar veya girişi küçük olsa dahi penisi rahatlıkla içine alabilir, çünkü vajina esneyebilen, genişleyebilen bir organdır, doğum esnasında bir bebeğin başının ve tüm vücudunun çıkmasına yetecek kadar genişleyebilir. Dünyadaki milyarlarca kadın için cinsel ilişki acılı değil zevkli, eğlenceli bir eylemdir. Vajinismuslu kadınlar da doğruve etkili şekilde tedavi edildikleri taktirde sağlıklı ve doğal şekilde cinselliğini yaşamaya başlayabilir.

Vajinismus tedavisi için jinekolojik muayene gereklimidir?

Jinekolojik muayene kadının cinsel ilişkiye girememesine neden olabilecek bazıgenital anomalileri veya organik sorunları saptayabilmek için oldukça önemlidir.Vajinismusla karışabilecek diğer rahatsızlıkların da ayrımı yapılabilmiş olur. Genel olarak gözle yapılan bu muayene esnasında kadının vajinismus derecesi değerlendirilir.

Vajinismus problemi olan kadınların jinekolojik muayeneleri oldukça zor olmasına rağmen doktorun hastasına karşı sabırlı ve anlayışlı yaklaşımı, rahatlaması ve gevşemesi için yapacağı sözlü telkin ve sadece birkaç dakika süren jinekolojik değerlendirme ardından acı yada ağrı hissedilmemesi hastanın endişe ve panik duygusunu ortadan kaldırır ve doktoruna duyacağı güveni arttırır.

Vajinismus seans uygulaması nedir? Ne şekilde uygulanır?

Vajinismus seans uygulaması aslında pek çok vajinismustedavi uygulamasının harmanlanmış ve hızlandırılmış şeklidir.Yani kişinin evde tek başına veya eşiyle uygulayacağı haftalar hatta aylar süren, çoğu zaman çeşitli nedenlerle yarım bıraktığı, devamını getiremediği egzersizlerin konuda profesyonel uzman bir kişiyle beraber gerçekleştirilmesidir. Tüm cinsel terapilerde yer alan nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri, cinsel organlarını keşfetme, genital bölgesini tanıma, dokunma, hayal kurma, zihinde canlandırma, parmak egzersizleri, vajen kaslarını kullanabilme ve gevşetebilme egzersizleri doktoruyla beraber doğru ve güvenilir şekilde gerçekleştirilir.Kişi böylece panik ve endişe ile işin içinden çıkamayıp daha da ümitsizliğe düştüğü, kendi kendine uygulayamadığı egzersizleri doktorunun gözetiminde doğru şekilde gerçekleştirir, yaptığı adım adım uygulamaların hiç birinde acı ve ağrı hissetmemesi güven duygusunu arttırır, beyinsel rahatlama tüm bedenin ve vajen kaslarının da kontrol edilebilmesini sağlar.

Vajinismus tedavisinde amaç, vajina girişindeki “olumsuz kas hafızası”nın kaldırılması veistemsiz kasılmaların yok edilmesidir.

Uygulamalar tamamen uyanık ve bilinçli olarak gerçekleştirilir. Hasta hipnozla uyutulmaz veya operasyonla kızlık zarı alınmaz.

1 saat süren seans sonrasında kişi vajen girişindeki kaslarını gevşetebilmeyiöğrenmiş, yeni “olumlu kas hafızası” oluşturulmuş ve cinsel ilişkiye girebilmeye bedensel ve zihinsel olarak hazır halde evine döner.

Vajinismus seans uygulaması ne kadar sürer?

Vajinismus seans uygulaması yaklaşık 1 saat sürmektedir. 1 saat süresince uygulanan tüm egzersizlerneticesinde kişi bedenini gevşetebilmeyi öğrenmiş, kalça, bacak ve pelvik taban kaslarını kontrol edebilen, nefesini doğru ayarlayabilen, vajina kaslarına hakim, olumsuz duygu ve düşünceleri değişmiş, yeni olumlu düşünceler ve vajina girişinde olumlu kas hafızası oluşturulmuş şekilde bedensel ve zihinsel olarak cinsel ilişkiye girebilmeye hazır hale gelir. Sadece tek bir seanstan sonra bile vajinismus problemi ortadan kalkan hastaların yüzdesi %90-95'i bulmaktadır. Pekiştirme seansı asıl seansın tamamlayıcısıdır ve pekiştirme seansından ücret alınmaz. Son derece zor, çözümsüz denebilecek kişilerde bile en fazla 2 yada 3 seanstan sonra vajinismus kesin olarak çözümlenir.

Vajinismus seans sonrası kontrole gidilmesi gerekir mi? Ne zaman?

Vajinismus seansından yaklaşık 1 hafta sonra hasta kontrole çağrılmaktadır. Böylece çiftin seans sonrası cinsel deneyimlerindeki başarı ve başarısızlık nedenleri değerlendilir. Başarılı olunduğu taktirde durumun aynı şekilde başarılı seyri ve cinsel ilişkinin daha da kolaylaştırılması için hastaya birtakım önerilerde bulunulur.İlk seans uygulamasından sonraki başarısızlık halinde ise ilk seansta yapılan tüm egzersiz ve uygulamalar tekrarlanır, böylece daha önce vajen girişini çevreleyen kaslarda oluşturulmuş yeni olumlu kas hafızası yeniden hatırlatılır. Biz buna “pekiştirme seansı” diyoruz.Pekiştirme seansında hasta ilk seans uygulamasından dolayı tecrübeli olduğu için tüm egzersizler kolayca ve hızlıca tekrarlanır,hasta hangi uygulamayı yanlış yapıyor veya acı duygusundan ötürü paniğe kapılıyor ise bir kez daha güvendiği ve inandığı doktoruyla birlikte doğru şekilde tekrarlanır. Pekiştirme seansı ücretli değildir.

Vajinismus tedavisinde partner açısından yapılacaklar nelerdir?

Vajinismus çiftlerin ortak sorunudur, bu nedenle hem görüşmeye hem de seans uygulamasına çiftlerin birlikte gelmesi istenmektedir. Görüşme esnasında tedaviden önce durum değerlendirmesi yapabilmek içinher iki tarafında öyküsü ve şikayetleri dinlenir, ardından konu hakkında her iki taraf bilgilendirilir. Seans uygulaması sonrasında da her iki bireye bundan sonra nasıl davranacakları ve nasıl uygulama yapacaklarıayrıntılarıyla anlatılır. Tedavide başarı şansını arttıran en önemli faktör çiftlerin paniğe kapılmamaları, birbirlerine karşı anlayışlı olup sakin ve sabırlı davranmaları, doktorunun kendilerine öğrettiği tüm uygulama yöntemlerini harfiyen yapmaları ve tedaviye olan inançlarını yitirmemeleridir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok

İstanbul doğumlu olan Op.Dr.H.Yeşim Yerçok, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp fakültesinden mezundur. İhtisasını Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde tamamlayıp 2004 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını almıştır.  Yeditepe Üniversitesinde de Tüp Bebek eğitimini tamamlayıp 2012 yılında Tüp Bebek Uzmanı ünvanını almıştır. 2013 yılında CİSED (Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği) tarafından Cinsel Terapi Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanmıştır. Menopoz, İnfertilite (Kısırlık), Gebelik ve takibi, Riskli gebeliklerin tespiti, Doğum, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Cinsel problemler (Vajinismus), Genital Estetik, Vaginoplasti (Vagina daraltma), Labioplasti (İç dudakların düzeltilmesi), Kızlık Zarı, Adet Düzensizlikleri, Kürtaj, Jinekolojik hastalıklar, Jinekolojik Kanserler ve Tüp Bebek ko ...

Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
Op. Dr. H. Yeşim Yerçok
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube