Siğil hpv

Siğil hpv

Human papilloma virus (HPV) adı verilen cinsel temasla genital bölgeye yerleşmesi sonucu oluşan değişik sayı ve büyüklükte kitlelerdir.

Kadında erkeğe göre daha sık belirti verir. Kitleler sadece mikroskopla tanınabilecek kadar ufak olabilecekleri gibi, çok sayıda kitlenin yan yana gelmesiyle adeta karnıbaharı andıran bir şekil alabilirler.

 HPV olağanüstü bulaşıcı bir virüstür  gerçek cinsel birleşme olmaksızın yalnızca genital bölgelerin yakın teması ile bulaşabilir.

Kondilom belirtisi olarak genelde dış genital bölgede küçük siğiller ortaya çıkar. Siğilleri kendi tarafından görülebilir ya da elle hissedilebilir. Tedavi olmadığı taktirde siğiller hiçbir değişikliğe uğramadan uzun bir süre kalabilir, acak bu davranışları oldukça nadirdir. Genelde sürekli olarak büyüme ve yayılma eğilimleri vardır.

Genital siğil riski ve tekrarlarının azaltmanın en etkili yolu birden fazla sayıda partner ile birlikte olmamaktır yani güvenli seks hayatıdır.Prezervatif kullanımı en etkili önlem yoludur fakat unutmamak herekir ki prezervatif hpv bulaşmasına karşı tam koruma sağlamaz, siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.

HPV'nin en önemli özelliği bazı tipleri( özellikle tip 16, 18, 31, 33 …….) rahim ağzı kanseri ile yakından ilişkilidir.

TESPİT EDİLDİĞİ VAKİT SMEAR VE HPV TİPİ TAYİN EDİLMELİDİR

Kondilomların tedavisinde kitlelerin cerrahi yöntemle çıkarılması, koter yardımıyla yakılması ya da kriyoterapiyle dondurulma uygulanabilir.

 Burada amaç, görünen lezyonların tümüyle ortadan kaldırılarak kitlelerin tekrar oluşma riskinin ve bulaştırıcılığın azaltılmasıdır

. Tedavi sadece genital siğilleri ortadan kaldırır. HPV virüsünü yok eden bir ilaç henüz mevcut değil önemli olan virüse ve virüsün risklerine karşı önlem almaktır

Aşılama korunma için diğer bir seçenek olmakla birlikte tüm tiplerini kapsamamaktadır

 

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube