Sezaryen: ne zaman? nasıl?

Sezaryen: ne zaman? nasıl?

Sezaryen normal doğum yapılmasının tehlikeli olduğu veya mümkün olmadığı durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcı bir işlemdir. Sezaryende genel veya bölgesel anestezi uygulanmasını takiben cerrahi bölge temizlenir. Cilt, cilt altı, karın ön zarları ve rahim kesilir, karna bastırılarak bebek çıkartılır. Bebeğin göbek bağı klemplenir ve kesilir. Daha sonra plasenta yani bebeğin eşi çıkartılır. Rahim içerisi temizlenir. Kesilen katların onarımı yapılır. Cilt estetik olarak kapatılır.

Sezaryen normal doğuma alternatif olarak düşünülmemelidir. Normal doğuma kıyasla kan kaybı ve enfeksiyon riski daha fazladır. Normal doğumda çocuk sayısı arttıkça doğumlar daha kolay olmasına rağmen sezaryende giderek daha zor olmaktadır.

Sezaryen sayısı arttıkça organlar arasındaki yapışıklıklar artar ve istenmeyen organ yaralanmaları ihtimali artar. Yine sezaryen sayısının artmasıyla beraber bebeğin eşi rahim ağzını kapatacak şekilde veya sezaryen dikişinin içine yerleşebilir ve kanamalı, yüksek riskli doğumlar meydana gelebilir. Dolayısıyla sezaryen üçten fazla çocuk isteyen aileler için uygun bir doğum şekli değildir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş

Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 1976 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı almıştır.  Doç. Dr. Ayşe PARLAKGÜMÜŞ, 2000 - 2004  yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2005 yılları arasında Uniklinik Bonn Frauenkeilhunde und Geburtshilfe'da ve 2005 - 2015 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır.  Perinatology, Kings College, Londra, Visiting Observer (2009), Genetik in der Praxis (2005), Prenatal Diagnose, Bonn, Almanya (Mayıs-Ağustos 2005), B ...

Etiketler
Sezeryanla doğum yapan kaç çocuk sahibi olabilir
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
Prof. Dr. Ayşe Parlakgümüş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube