Seröz otitis media ( kulağa tüp takılan hastalık)

Seröz otitis media ( kulağa tüp takılan hastalık)

          Seröz otitis media ya da kulağa tüp takılmasını gerektirebilen hastalık diye bilinen hastalık tedavisi takip gerektiren bir hastalıktır.bu takip süresi düzeldikten sonra tekrar edebilen bir hastalık ta olduğu için değişebilir.takip ettirilmezse kalıcı iletim tipi iştme kaybına neden olabilir.bu işitme kaybı genel olarak 20-40 yaş arasında hastaların sosyal hayatlarını etkileyecek düzeyde değildir.ancak 40 yaş sonrası yaşlılığa bağlı işitme kaybı da eklenince kişiyi yaşıtlarına göre belirgin işitme kaybı rahatsız etmeye başlar.ve erken yaşta işitme cihazı kullanmayı gerektirebilir.

         Seröz otitis media' yı teşbih(benzetme) sanatıyla anlatmam gerekirse; seröz otitis media orta kulağı bir penceresi ve bir kapısı olan bir odaya benzeticek olursak bu odanın rutubetlenmesidir.ilkokul hayat bilgisinden bildiğimiz çekiç örs üzengi kemikçikleri orta kulakta dışardan gelen sesi kulak zarının titreşmesiyle iç kulağa ileten yapılardır.tüm bu kemikçikleri rutubetli odadaki eşyaların durumuna benzetebiliriz.rutubet uzun süre o odada temizlenmeden kalırsa zamanla küflenirler ve fonksiyonlarını yitirir  ve çürürler.Bu durumu çoğu kbb doktoru çocuk hastalarınn velilerine  çocuğunuzun kulağında sıvı birikmiş diye açıklarlar.

            Nerde kalmıştık?...Bu rutubetten kurtulmanın yani ilk yolu seröz otitis media dan kurtulmanın ilk  yolu burun spreyleri (okyanus suları,steroidli spreyler,dekonjestan spreyler), antibiyotiklerle  ile rutubetli odanın duvarların küflerini kazıyıp boya badana çekmekle olur.Ama 1.5 ay kadar boya badana çektiğimiz yani 1.5 ay takip ettiğimiz seröz otitis media' lı  hastanın iyileşmeyiceğine kanaat getirildiğinde 2. yola başvurulur  ''kulak zarını çizip kulağına tüp takılıcak''  olayına geçilir!!!  Bunu şuna benzetebiliriz (teşbih yapabiliriz)...Rutubetli odanın yani orta kulağın penceresine yani kulak zarına bir menfez ( delik) açılır.Buraya tırnağımızın üçte bir büyüklüğünde makara şeklinde bir tüp yerleştirilir.Bunu takmamızın nedeni o açtığımız deliğin 10 gün içinde iyileşip kapanmaması içindir.Rutubetli odayı boya badana ve temizlikle temizleyemeyince... odanın penceresini  açtık ki içerisi havalansın ve böylece  içerideki eşyalar çürümesin diye...

           Ama işte tam burda ana babalar büyük yanılgıya düşerler.1.5 ay çocuklarını takip ettirmek zor gelir Bu onlar için  1,5 ay içinde 3-4 kez işyerinden izin alıp doktora gelmektir. Ve bu tembelliklerinden ötürü kısa zannettikler çocuklarının tedavisi için i 2. yola girmek isterler.  Hastalıklarını doktorlarına çok abartılı anlatırlar.Böyle olunca doktor yanlış bilgilendirildiği için  bu 1.5 aylık  ilaçlı takibi yapmadan tüp takılmasını önerebilir.Başta da belirttiğim gibi bu hastalık takip gerektirir ve sadece sıkı bir takip ve ilaçlarla düzelebilir.Bu tüple de düzelebilir.Ancak tekrarlayabilen bir hastalık olduğu için her halukarda bir kez  tüp takılan hasta bu hastalıktan kurtulmuş sayılmaz.Ve tekrar tüp takılması gerekebilir.Bazen 4-5 kere tekrarlanabilmektedir. Ve bu küçük çocuklar için 4-5 ameliyat demektir.

             Bu arada rutubetli odanın bir penceresi var bir de kapısı var  demiştik ya...Kapısı ''östaki borusu'' dur.Hani bu askerde atış yaparken kulak zarımız bu borunun dengeliyici etkisiyle patlamasın diye ağzımızı açardık ya... Yani burun gerisini (genizi) orta kulağa bağlıyan borudur.Rutubet için kulak zarına menfez açmışken kapının açılmasını sağlamak için de aynı ameliyatla kapının dışarı açılmasını engelleyen geniz eti de alınır.böylece rutubetli oda üfür üfür olur....

             Herşey rutubetin etkilerini en aza indirmek içindir.Çünkü eşyalar küflenirse yani kemikçikler fonksiyonlarını yitirirse ''kalıcı iletim tipi işitme kaybı'' oluşacaktır.

              Peki ne zamana takip edilmeli seröz otitis medialı çocuklar? Buluğ çağına erince bu rutubete yatkınlık yani hastalığa yatkınlık azalmaktadır. Bu soruya 13-14 yaşına kadar diye cevap verebiliriz.

              Peki bu hastalık var mı çocuğumda varsa nasıl anlarım? Bu hastalık erken yaşlarda çok fazla işitme kaybı yapmaz.Ancak çocuğunuz televizyonun sesini nedensiz çok açıyorsa.  diye cevaplıyabiliriz.

              Sonuç olarak hekimlik edebiyat gibi bir sanattır.Ve insanlık için çok kutsaldır....

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Gültekin

Etiketler
Kulak zarı
Op. Dr. Erol Gültekin
Op. Dr. Erol Gültekin
Sakarya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube