Selülit ve bölgesel incelme mezoterapileri

Selülit ve bölgesel incelme mezoterapileri

Tanım olarak cildin portakal kabuğu  görünümü alması durumuna selülit denir. Portakal kabuğu veya dalgalı cilt görünümü sıkışmış yağ hücrelerinden kaynaklanır. Selülit,ergenlik çağından sonra kadınların, gebelik ve emzirme gereksinimlerini karşılamak üzere özellikle bacaklarda, kalçalarda, karında, kollarda ve vücutlarında yağ depolamalarından kaynaklanan doğal bir süreç sonucu gelişmektedir. Sellülit obez, normal kilolu ve hatta zayıf kişilerde de görülebilir. Sellülit ne kadar kilolu olduğunuzla ilgili değildir. Ancak kilo, sellülit problemini arttırmaktadır. Bu nedenle selülit, hemen hemen her kadında az çok vardır ancak erkeklerde nerdeyse hemen hiç selülit görülmez.

Selülit dereceleri nelerdir?

Selülitin derecesini tesbit etmek için en iyi ayakta muayene yapılmalıdır. Her iki el ile deriye  bastırıp sıkıştırarak selülit ortaya çıkartılabilir.

Derece 0;  Deri iki parmak arasında sıkıldığında bile ortaya çıkmaz.

Derece 1; Ayakta dururken ve yatarken selülit görülmez. Deri sıkıldığında portakal kabuğu görünümü ortaya çıkar. Gözle görülür çukurcuklar ve deride hafif sert kabartılar vardır.

Derece 2; Ayakta dururken sellülit görülür ancak yatarken kaybolur. Deri altında cok sayıda küçük yumrular ve kaba ve büyük çukurcuklar vardır.

Derece 3; Hem ayakta hemde yatarken selülit görüntüsü vardır. Deri altında  dokunulduğunda çok sayıda ağrılı da olabilen sert yumrular  ve  derin çukurcuklar vardır.

Mezoterapi nasıl uygulanır?

Teknik olarak özel ilaç karışımları, cildin orta tabakasına, 1- 2 cm. aralıklarla ve 4- 6 mm’ lik özel iğnelerle elle yada otomatik tabancalarla enjeksiyon şeklinde yapılır. Uygulamadan önce alan dezenfekte edildikten sonra lokal olarak uyuşturucu kremler sürülerek streçlenir ve 30-45 dakika beklenir, ardından uygulama alanı tekrar steril edilerek işlem yapılır.

Bölgesel zayıflama ve selülitte mezoterapi  nasıl etkili olmaktadır?

Yöntem teknik olarak bölgesel kan ve lenf akımını düzenleyici, portakal kabuğu görüntüsünden sorumlu olan fibröz sert bağların kopmasını sağlayan, derinin altına hapsolmuş ve vücut tarafından kullanılmayan yağı eritici ve yağ taşıyıcı ilaçlarla belirli vitaminlerin karışım halinde cilt altına çok ince iğneler ile verilmesine dayanmaktadır.

Mezoterapi selülitin yada bölgesel yağ birikiminin olduğu her bölgeye uygulanabiliyor mu?

Bel, basen, kalça, üst – iç bacak, diz, karın, omuz ve kol gibi yağ dokusunun aşırı toplandığı tüm bölgelerde uygulanabilmektedir.

Seans süreleri ve aralıkları ne kadardır?

Uygulama bölgesine göre değişmekle birlikte bir seans 10- 15 dakika sürmektedir ve seans araları genellikle 1-2 haftadır.

Selülit mezoterapisi kaç seans uygulanır?

Seans sayısı hastanın yağlanma şekli ve selülit tipine göre farklılık gösterse de ortalama 8-12 seans uygulanır. Sellülit tedavisi tamamlandiktan sonra 2′şer aylık ara ile tek seans mezoterapi, sellülitin tekrarlamaması açısından önemlidir. Mezoterapi uygulaması tek başına uygulanmamalı, tedavi sırıasında ve sonrasinda spor (yürüme ve yüzme) ve uygun diyet ile birlikte yapılmalı ve stresten kaçınılmalıdır. Günde yaklasik 2 lt su tüketilmelidir.

Bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapisinin yan etkisi var mıdır?

Enjeksiyon yapılan bölgede geçici doku altı kanamalarına bağlı olarak  morluklar görülebilmektedir. Mezoterapide alerjik reaksiyonlar dışında ilaçların vücuda emilimi çok az olduğu için sistemik dolaşıma ilaç geçişi yok denecek kadar azdır ve tedavilerde bildirilmiş önemli bir yan etkisi yoktur.

Cerrahi yöntemlerin aksine lokal veya genel anestezi gerekmemesi ve uygulamadan sonra kişinin günlük aktivitelerini her hangi bir şekilde etkilememesi en önemli avantajlarındandır. Ayrıca en büyük avantajlardan birisi de bölgede zayıflama sağlarken sarkma probleminin olmaması ve tam tersine toparlama ve şekillenme göstermesidir.

Kadınlarda özellikle gebelikten sonraki sarkma problemleri ve yaşın ilerlemesine bağlı kol altlardaki sorunlarda bilinçli bir şekilde uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

En sık görülen yan etkileri özetleyecek olursak ; Bazen uygulama bölgesinde oluşacak morarmalar, küçük yüzeysel kanamalar, iğnenin hareketine bağlı oluşabilecek çizilme tarzında yaralanmalar, iğne giriş yerinde 1-2 gün sürecek kızarıklıklar olup kalıcı bir yan etki görülmemektedir.

Bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapisi ağrılı mıdır?

İğneler 4 – 13 mm uzunluğunda ve  29 -30-32 g (saç teli kalınlığında) kalınlığında ince uçlu oldukları için çok fazla acı-ağrı hissedilmemektedir. Ayrca işlem öncesinde lokal anestezik kremler ve buz uygulaması yapıldığından ağrı hissi minimumdur.

Selülit mezoterapisi ile uygulanacak karışım nasıl seçilmektedir?

Enjekte edilecek maddeler kişiye ve amaca uygun şekilde seçilmektedir. Bu amaçlarla üretilmiş çeşitli kokteyller mevcuttur.

Bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapisi  uygulamasından sonra ne yapma-ma-lıyım?

Mezoterapi seansından sonra yaklaşık 10-15 saat sıcak banyo yapılması önerilmemektedir. Seanslara gelirken kot, streç pantolon gibi vücudu saran pantolonlardan sakınmak gerekirr.

Seantan 5-7 gün önce aspirin, e-vitamini, balık yağı, kumadin, dipiridamal, ağrı kesiciler ve ginko gibi kanı sulandıran ilaçlar kesilmelidir. Bu ilaçlar kanama ve morarmaya zemin hazırlarlar.

Zorlayıcı egzersizlerden 48 saat, sıcak banyolardan 10-24 saat , makyaj uygulamasından 4 saat uzak durulmalıdır.

Deri üzerindeki iğne giriş delikleri 4-6 saat sonra kapandığı için bu süre zarfında su ve diğer krem ürünlerinin temasından kaçınılmalıdır.

Bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapisinin sonuçlarını ne zaman farkederim?

Hastalığın ciddiyetine göre ve vücut yapısına göre sonuçlar değişmekle brlikte genel olarak 2-3 seanstan sonra sonuçlar görülmeye başlanmaktadır. Bu tedaviye başladıktan sonra yağlı kızartma türü yiyecekler,  tuz, alkol, katı yağ, kafeinli gıdalar ve sigaranın azaltılması, içilen su miktarının 3 litreye çıkarılması, yürüyüş ve yüzme gibi sporlara başlanması tedavinin etkinliğini arttırmaktadır.

Asla unutulmamalıdır ki mezoterapi bir zayıflama yöntemi değildir. Uygun diyet ve egzersiz ile birlikte uygulandığı zaman daha etkili bir incelme ve şekillenme sağlar.

Bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapisi ile liposuction arasındaki farklar nelerdir?

Liposuction vücutta yapıldığı  alandaki yağ hücrelerini parçalamakta ve anestezi altında (lokal veya genel) uyglanmaktadır. Sonrasında en az 1 ay korse giymek gerekmektedir. Mezoterapi ise yağ hücrelerini harekete geçirerek doğal yollarla atılmasını sağlayan sonrasında günlük yaşama direkt olarak dönebileceğiniz bir yöntemdir. Liposuctiondan sonra daha önceden yağ birikimi olmayan alanlarda örneğin kalça ve basen bölgesine liposuction uygulandıktan sonra karın ve kol bölgesinde yağ birikimleri görülebilmekte ancak bu tür bir yan etki mezoterapiden sonra olmamaktadır. Diğer yandan liposuctiondan sonra bölgede dalgalı, düzensiz bir deri görünümü oluşabilmekte ancak mezoterapi sonrası deri daha düzgün gözükmektedir ve liposuction sonrası oluşan bu dalgalı, düzensiz görünümünü düzelmek amacı ile de kullanılmaktadır. Günümüzde liposuction ya da lazer lipoliz bölgesel zayıflamada altın standart tedavilerdendir fakat öncesi ve sonrası durumları istemeyen kişiler için bölgesel zayıflama ve selülit mezoterapileri de alternatif tedaviler arasındadır.

Kısaca mezoterapi cerrahi bir yöntem olmayıp  anestezi, korse kullanımı ve hastanede yatmayı gerektirmemektedir. Diğer tedavilerden sonra da kullanılabilmektedir.

Mezoterapi işleminin maliyeti nedir?

İşlemin maliyeti yapılacak bölgenin genişliğine, uygulanacak ürün miktarına ve seans sayısına göre değişmektedir.  

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Berkant Oman

1978 yılı Almanya doğumlu olan Dr Berkant Oman ilk ve orta öğrenimimi İzmir'de tamamlamıştır. 1992-1996 yılları arasında Maltepe Askeri Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1996-2003 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi'nde tıp eğitim almıştır. 2008-2013 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dermatoloji uzmanlık eğitimini tamamlayarak, Haziran 2013- Mart 2015 yılları arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji bölümünde uzman hekim olarak çalışmış, Mart 2015 tarihinden itibaren de  Denizli'de Dolphinmed Sağlık Polikliniği'nin 2. katında özel muayenehaneciliğe başlamıştır.  Ocak 2017 tarihi itibarı ile de İzmir Manavkuyu'da Oman Klinik olarak çalışmalarına devam etmiş, Aralık 2020 tarihinden bu yana Forum Bornova Villalarında, Borno ...

Etiketler
Bölgesel yağ birikimi
Uzm. Dr. Berkant Oman
Uzm. Dr. Berkant Oman
İzmir - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube