Sağlığımıza ve beslenmeye dair-1

Sağlığımıza ve beslenmeye dair-1
BAHAR GELDİ… AMA  VÜCUDUMUZ BAHARA HAZIR MI?
        Kıştan bahara geçişte hepimizde aynı panik… Fazla kilolarımızı nasıl saklarız? Kışlık kalın giysilerimizi kaldırırken hepimizi bir zayıflama telaşı sarar. Zayıflamak lazım! Evet evet zayıflamak lazım JAma nasıl, en son çıkan en kolay yöntem nedir acaba hemen bulmam gerekiyor. Gelin bırakalım yöntem peşinde koşmayı da birlikte sağlıklı beslenmeyi öğrenelim; vücudumuzun, sağlığımızın kıymetini bilelim…


         Aslında hepimiz yeterli ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak estetik kaygılardan mıdır nedendir bilinmez hepimizin önceliği kilo vermek. Yeter ki zayıflayalım hem de biran önce; bunun nasıl gerçekleştiğinin, bu kiloların vücudumuzdaki yağdan mı, kastan mı, yoksa sudan mı gittiğinin hiç önemi yok! O tartıya çıktığımızda rakamlardaki düşüş bizim için tek önemli olan. Ancak durum ne yazık ki vücudumuz için böyle değil…


         Vücudumuzun bir çalışma düzeni var ve biz bu dengeyi bozarsak vücudumuzu, Kalp-damar hastalıklarından diyabete; sindirim sistemiyle ilgili hastalıklardan böbrek hastalıklarına  her türlü akut ve kronik hastalığa karşı açık hale getirebiliriz farkında olmadan. İşte sizi bu kötü durumlarla karşı karşıya bırakmadan ideal vücut ağırlığınıza ulaştırmaya yardımcı bazı öneriler…
       Yemeklerinizin zamanını ayarlayın: Kronometrenizi 20 dakikaya ayarlayın. Bu, kendinizi 'yavaş yiyenler' den olmak için eğitmenizin ilk adımı olacak. Bu karmaşık bir diyet planının, en temel ilk parçasıdır.20 DAKİKADAN ERKEN BİTİRMEK YASAK! Bu yüzden yemeği küçük lokmalara ayırın ve çok defa çiğneyin. Böylelikle hem çabuk doyacaksınız yani sofradan tok kalkacaksınız, hem de sindiriminize ağızdan başlayacaksınız.


       Daha çok uyuyun, Daha az kilo alın: Ekstra 1 saat uyumak yılda 7 kilonun verilmesine yardımcı olur. Burada sözü edilen şey aslında, kişinin kalori yani enerji  ihtiyacını uykudan karşılaması halinde, güç toplamak için yiyeceklere yönelmeyi kesmesidir. Uykunun 'uzun' değil, vücudun ihtiyacını karşılayacak nitelikte olması çok önemlidir. Bu aynı zamanda vücut ısısını düzenleyen bir şey olduğundan 'yağ' alımı da azalır.


         Sofranızda çeşit çeşit sebzeler,büyük tabaklar…: Sizi doyurmayan küçük / yetersiz ve kalori dolu bir porsiyon yerine sofranızı doyana kadar yiyebileceğiniz birkaç çeşit sebzeyle zenginleştirin.Buharda, fırında, çiğ, soslu olarak tüketebileceğiniz çeşitli sebze tabakları 1 porsiyon başka türden bir yemekten daha çok gözünüzü ve karnınızı doyurur.


         Çorba Gelir / Kilo Gider…:Yemeğe başlamadan önce içeceğiniz 1 kase çorba, sofraya çok aç oturmanızı engelleyecektir.Ayrıca çeşitli sebze ve baklagillerden oluşan bir çorba hem çok besleyici hem de düşük kalorili olacaktır.Yalnız, krema,un ve nişasta katkılı çorba türlerinden bu anlamda kaçınmak gerekir.


          Tam tahılı hayatınıza sokun :Beyaz olanların yerine kepekli (esmer) alternatifleri tercih edebilir,lif alımınızı arttırarak vücudunuzdan su ve yağ atabilirsiniz.Üstelik tam tahıllı tercihler besin değeri olarak diğer türlerden daha zengindir.Tam tahıllı unla hazırlanmış bir pizza / waffle / makarna beyaz unla hazırlanmış olanlarla bir olur mu?


          Şarküteri mi? 'PAS' diyin: Kahvaltı ve diğer öğünlerde yüksek tuz ve yağ katkıları ile hazırlanan şarküteri ürünlerinden uzak durun. Böylelikle nereden bakarsanız '100'  kötü kaloriyi almaktan kurtulursunuz.


          Makarna sosunuzu ve pizza malzemelerinizi değiştirin: Makarna sosu ya da pizza malzemesi olarak şarküteri ürünlerini tercih etmek yerine sebze, mantar ya da beyaz et gibi seçeneklere yönelin! İçine pişerken yağ eklemek yerine pizzanız / makarnanız piştikten sonra 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdiriniz.


          Şekerli ve Gazlı içecekler yerine:'Sıfır' kalorili içecekler, kalori olarak bir şey ifade etmeseler de vücutta su tutulmasına neden olur, zaman içerisinde aspartam içeriği nedeniyle tatlı isteğine yol açar. Bunlar yerine taze limonata, ayran, soğuk meyve çaylarını tercih ediniz.


         Yerken 'dur' düğmesine basabiliyor musunuz?: Bazı kişiler de doğal bir biçimde otokontrol vardır ve onlar durmaları gereken yeri bilirler.Onların sırrı şu: Çatalı ellerinden bıraktıktan sonra tek lokma bile almazlar,sohbet eder ya da sofrayı terk ederler… Denemeye değer!


         Küçük tabağa büyük porsiyon…: Hacimli salatalarınız için küçük kase ve tabaklar kullanın. Psikolojik olarak doymanız için…


         Porsiyonlarınızı iyi ayarlayınız!:  Sebze ve salatalara tabağın geniş kısmını ayıralım. Köşede kalan küçük boşluğu ise karbonhidratlara veya ete ayıralım.


        100 kalori yakmak için : 1 km yürüyün,bunun için asansörlerden ve taksilerden uzak durmanın yardımı olur.Evinizi temizleyin,10 dakika sevdiğiniz şarkıda dans edin…


        Yiyecekleri tabulaştırmayın : Sevdiğiniz yüksek kalorili yiyecekleri tabu haline getirmek yerine canınızın istediği yiyecekleri 'ara sıra' küçük porsiyonlarla yemeyi ve kendinizi ödüllendirmeyi unutmayınız.


YEMEK HAYATIN TADIDIR; HAYATIN TADI SAĞLIKTADIR…
                                                                                                                                          

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Semiha Sarı

Dyt. Semiha Sarı
Dyt. Semiha Sarı
Kütahya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube